mar 4

blogg_peps_460

Här följer en sammanställning med för- och nackdelar mellan växtlampor och ljuskällor för generell belysning, typ lysrör och LED lampor för allmänbelysning eftersom frågan dyker upp lite då och då.

LED-växtlampor: används av proffsodlare och är utvecklade med specifika LED-chip, avsedda att leverera just de våglängder som gör mest nytta för plantans tillväxt och trivsel. Förr var det HPS-lampor, men numera övergår proffsen mer och mer till LED-växtlampor.
+ effektivare växtljus som gör det möjligt att odla i rumstemperatur och upp till 26°C med en ökad effektiv tillväxt.
+ har linser för att uppnå hög ljusintensitet längs hela plantan
+ rätt ljusspektrum för odling, underhållsbelysning eller övervintring
+ har speciellt framtagna LED-chip, med specifika våglängder, för optimal prestanda
+ använder speciell frekvensteknik för optimal tillväxt
– högre priser pga produktionen sker i relativt små serier. Detta samtidigt, som det krävs specialkomponenter och specialkompetens.

Lysrör för allmänbelysning: används ofta av hobbyodlare. Den är avsedd för vitt trivselljus för det mänskliga ögat med olika färgtemperaturer i grader på kelvin-skalan. Det mänskliga ögat är dock känsligast för de våglängder som gör minst nytta hos växten, så om man optimerar ljuset för vårt gillande så blir det precis tvärt om för växten.
+ lägre priser
– de avger onyttigt UV-Ljus plus att innehåller kvicksilver som är miljöfarlig.
– de avger en hel del värme och lurar växterna att växa för snabbt vilket resulterar i långa och rangliga plantor, men många löser detta genom att sänka temperaturen i odlingslokalen.

LED-lampor för allmänbelysning:
– oftast uppbyggda kring massproducerade blå LED-chip, med våglängder som inte riktigt passar växter, och saknar normalt helt röda våglängder. Därför ger de inte tillräckligt med ljus som är användbart för växterna.

Slutligen: Det finns tusentals LED-tillverkare i Kina. Många tillverkar också växtlampor. Men uttrycket ”du får vad du betalar för” gäller särskilt för Kina.
Se Växtlampor för Inomhusodling. Hoppas att ni blivit lite klokare och lycka till!
/ Mvh Christina

blogg_inomhusodling

Dela med dig / Spara inlägget
okt 29

Inomhusodlingen Eco Herb

Årets gröna julklappstips från oss är inomhusodlingar och växtlampor. De passar trendiga ”urbanister”, hobbyodlaren, eller varför inte glädja den matroade som kan behålla sina köpta kryddväxter längre.

Här har vi valt ut produkter ur Venso EcoSolution sortiment, en leverantör med ett stort utbud av växtlampor, armaturer och inomhusodlingar i olika storlekar avsedda för användning både i växthus och för inomhusodling. Deras växtbelysningar är framtagna på vetenskaplig grund och har just de blå och röda våglängder som ger största möjliga tillväxt.

Inomhusodlingen Eco Herb är tänkt att ha inomhus i 16-26 grader. Eco Herb har Parus egenutvecklade LED ljus, speciellt framtaget för växtodling. Ljuset är vitt men dimbart. Med den minsta M10 Eco Herb (ovan) och den större M20 Eco Herb Duo (nedan) kan man lätt förlänga livet på sina köpta kryddor från livsmedelsaffären eller också odla hydroponiskt (i vatten utan jord). Testad av Odla.nu

Mini Plant Factory, PMF-M20 Eco Herb Duo

M30 Eco Grow, den största av Venso´s inomhusodlingar (nedan) bygger på tekniken med hydroponisk odling (vattenodling) kombinerat med ett egen-utvecklat LED-ljus för växtodling vilket ger häpnadsveckande resultat på mycket kort tid. Med LED-ljuset kan man också förodla grönsaker inför sommarsäsongen.

Mini Plant Factory PMF-M30 Eco Grow

Lysdioder eller LED-lampor avger endast specifika våglängder av ljus och möjligheten att kombinera specifika våglängder gör dem till den optimala lösningen för växthusodling.

Dessa nya LED-armaturer är kraftfulla nog att öka växtligheten samtidigt som de sparar upp till 75% av energiförbrukningen jämfört med traditionella HID lampor

Growlight Duo med stativ 20W

Growlight Duo växtarmatur (ovan) kan användas både inomhus eller i växthus för uppdrivning av plantor eller som ljustillskott vid förvaring av kryddor eller andra grönbladiga växter. Armaturen är utvecklad med fullspektrumljus, dvs vitt LED-ljus med betoning på blåa och röda våglängder anpassade för växter och fotosyntes. Ett enkelt stativ ingår.

Växtarmatur Quattro 30W

 Växtarmatur Quattro 30W (ovan) är för växthus och lite större odlingsytor med fullspektrumljus. Väl avvägda ljusvåglängder som passar de flesta användningsområden. Specialutvecklade LED chip för att uppnå optimala våglängder som stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning bäst. Används för uppdrivning av plantor, som ljustillskott under den mörka årstiden, blomningskontroll, eller inomhus där solljus saknas helt. Kan växla mellan röda och blå våglängder.

Växtlampa Odla 60°, 6W/18W

Växtlamporna Standard, Odla och Vinter passar i armaturer med vanlig E27 sockel. Den mindre 6W-lampan är avsedd för enstaka odlingskrukor eller för belysning av en mindre planta. Täcker upp till 0,64m2. Den större 18W-lampan är avsedd för en något större odlingsyta alternativt krukväxter och träd. Täcker upp till 2m2.

Växtlampan Standard (ovan) avger ett behagligt varmvitt ljus speciellt framtaget för att övervintra olivträd och andra exotiska växter inne i lägenheten där det enda extra som behövs är en lamphållare och ett el-uttag.

Ljuset är uppbyggt kring våglängds-teknik med blåa och röda våglängder som matchar fotosyntesens mottagningsområde vilket får växterna att må bra, till skillnad mot vanliga LED-lampor.

Växtlampa Vinter 7W/18W

Växtlampan Vinter (ovan) avger blått ljus för övervintring i mörkt och svalt rum.
Växtlampan Odla (nedan) med fullspektrumljus för uppdrivning av växter med ljustillskott.

Växtlampa Standard 60°, 6W/18W

Nu finns alltså möjligheten att i en vanlig lägenhet prova på inomhusodling, se till att kryddväxterna i köket får längre livslängd eller att övervintra ditt olivträd i vardagsrummet. Enklast är kanske att börja med en växtlampa Standard där det enda extra som behövs är en lamphållare och ett el-uttag. / Mvh Christina

okt 30

okt2013_genie_herbie

Det talas allt oftare om Urban Gardening – trenden att odla örter och grönsaker i stadsmiljö. För oss som bor i innerstadslägenheter är det många som odlar på sina balkonger, men det blir svårare att fortsätta odla vintertid inne i lägenheten. Men marknadens allra senaste inomhusodlingar är varken utrymmeskrävande eller svåra att sköta.

Herbie 23, en av marknadens första snygga och enkla inomhusodling av leverantören Tregren (fd. Indoor Garden). Den är så pass liten att de får plats på köksbänken eller på fönsterkarmen. Herbie 23 finns i fyra läckra färger (bilden högst upp t.v.).

Under vecka 48 lanserar Tregren sitt senaste inomhusodlings-koncept, GENIE, Kitchen Garden, som består av en vattenodling och en växtlampa (bilderna högst upp till höger samt skiss och bild nedan).

okt2013_Genie

Tack vare att GENIE´s vattenodling drivs med batterier, kan den också användas ute på balkongen sommartid.

En annan positiv sak med GENIE är att man kan köpa krukan med vattenodlingen och växtlampan var för sig, plus att växtlampan även kan användas i vanliga krukor. För att få riktigt bra odlingsresultat med Herbie och GENIE kan man komplettera med deras näringspåsar och växtkuber.

Förra årets nyhet från Hasselfors är den populära Gröna Lampan, växtlampa (bilden nedan t.v.). Gröna Lampan är designad att kunna stå på köksbänken och samma serie finns också Gröna Trappan, växtstege och Gröna Hyllan.

För er lyckligt lottade som har större utrymme för inomhusodlingar, eller kanske har ett eget växthus kan vi tipsa om en mycket effektiv och energisnål växtlampa – Eco LED Grow Light, från Ecolight Nordic (bilden nedan t.h) som man hänger i kedjor från taket.

Detta är givetvis bara några tips för er som letar efter färdiga lösningar. Lycka till med odlandet! / Mvh Christina

okt2013_vaxtlampa

Nov 27

I väntan på den vita snön så passar det bra att adventspynta med en uppsättning vitblommande växter samt mossa, kanelstänger eller annat som kan associera till julen. Jag har infört som tradition att gå ner till min lokala blomsteraffär med en gammal silverbunke och be dem att plantera något jul-likt i denna.

Förra året klagade jag på att Tassletternas stjälkar blev gigantiskt höga. Fick till svar att det var för att jag vattnar som de blir så höga. Så därför bytte de ut dessa mot en Helleborus Niger som ska vattnas (= en låg perenn med läderartade blanka handformade blad och stora skålformade vita blommor).

Jag önskar alla en trevlig första advent med tända ljus och stämning! / Christina

sep 15

Nu börjar det mörka halvåret då dina växter kräver bättre omvårdnad. Du måste bl.a. besluta var, och hur, du ska förvara dina fleråriga balkongväxter för en lyckad övervintring. Eftersom våra nordiska vintrar är väldigt mörka, så behöver våra växter extra låga temperaturer under vintern för att må bra.

Kan man däremot ge växterna mycket extraljus, så kan även vi nordbor njuta av frodiga växter året runt. Så för entusiastiska balkongodlare som efter sommaren vill fortsätta att odla ätbara växter, finns Herb:ie, en snygg och mycket effektiv produkt för inomhusodling av kryddor, örter och övriga växter som man vill skörda året runt.

Herb:ie bordsträdgård är komplett med en anpassad energisnål effektiv växtbelysning samt pump för cirkulation av vattnet i behållaren sk. hydrokultur. I en Herbie har växterna alltid optimala växtförhållanden. Herbie kan också användas till att odla vidare de kryddor och sallader du köper i butiken. Sätt bara ner krukorna i Herb:ie, och – klart! Den rymmer 3 av butikens fyrkantiga eller 4 av de runda krukorna.

Kombinationen hög temperatur (över +10 grader), torr inomhusluft och alldeles för lite ljus är förödande för växter. Förr var det enklare med vinterförvaring då många hade jordkällare eller svala verandor. Men nu när vi tar in växterna på hösten har de upplevt en sommar med fuktig luft, kalla, fuktiga nätter och varma dagar. Regn och sol. Luftfuktigheten ute på sommaren är 100 % på nätterna och mellan 60–80 % på dagarna.

Tar du in dessa växter till +20 grader dygnet runt utan några temperaturvariationer och med en luftfuktighet på endast 40 % så tappar växterna blad och skrumpnar för att inte torka ut. Rötterna ruttnar för det är för blött i jorden och när bladen klipps bort eller faller av, upphör cirkulationen i växten och rötterna, som sagt, ruttnar och växten dör.

Ge växterna mjuka temperaturövergångar om du väljer att lyfta in plantorna när höstfrosten kommer och plantorna måste skyddas. Lyft alltså inte in plantorna till +20 grader.

Förvara också växter som ställs in i ett mörkt utrymme. De klarar sig nämligen bättre i mörker, för inte ens ett litet källarfönster (ca 1000 lux) eller ett lysrör ger tillräckligt ljus för en växt. Ljuset ute en solig sommardag är 250000 lux, en molnig dag 50000 lux och inne 5000 lux (= 1/50 av en sommardag!!!) och vintertid är det ännu mörkare och dessutom ljust kortare tid/dag.

Många gånger är det bättre att låta dina balkongväxter stå kvar ute och täcka dem med en biohuva samt vira in planteringskärlet i något isolerande material, eller om möjlighet finns, lyft in dem i ett kallgarage.

Om växterna har varit med om några frostnätter har de fått en signal om att det är dags att vila. Ställer du in plantorna i ett kallt förråd, ha dörren öppen ett tag så att kylan kommer in. Viktigt att få ner temperaturen, så att växterna inte vaknar igen, max +5 grader hela vintern är bäst. Klipp bort ALLT som är grönt, rensa krukjorden och växten från allt som kan mögla. Sluta vattna. Ställ gärna ut plantorna i kall, torr höstsol så att de kan torka upp.

Det är alltså mycket som ska stämma för att få en uteväxt att överleva en vinter inomhus. Då finns det en annan lösning som heter Living Plant. Din växt får stå kvar på ute på sin gamla växtplats. Sakta vänjer man växten vid den kallare temperaturen och det något torrare vinterklimatet. LIving Plant kostar en slant, men kan löna sig i längden om man t.ex. har en svårskött medelhavsväxt eller liknande.

Värmaren låter lufttemperaturen sjunka till max +3 grader och luftfuktigheten är optimal under hela vintern. Det sparsamma ljuset tillgodogörs växten till 100%. När våren sedan kommer är växten skyddad från ”solbränna” och rotsystemet redan tinat och redo att ta i med nya tag.

Living Plant skyddar känsliga växter såsom olivträd, citronträd, lagerbladsträd, Afrikas lilja och Phoenixpalm, från vinterkyla ända ned till 20 minusgrader. Systemet värmer upp jorden och luften inuti ett skyddat utrymme och säkerställer växtens överlevnad oavsett klimatet utanför skyddet.

Systemet består av ett kronskydd som skyddar hela växten, en doppvärmare med tillhörande belysning som sticks ned i jorden och ger både rötter och krona en behaglig värme på 3-5 grader samt ett 2,5 cm tjock isolering av cellplast som man klär insidan av krukan med.

Tältet fungerar dessutom som ett litet minidrivhus med ett betydligt mer gynnsamt klimat än en normal mörk vinterförvaring. Dessutom får du ett optimalt ljusinsläpp också när den skarpa vårsolen kommer.

Källa: Vinterförvaringstipsen är i huvudsak hämtade från Garden Care som är generalagent för Living Plant. Living Plant är utvecklad i samarbete med Alnarp, Sveriges lantbruksuniversitet.

mar 12
Ett tydligt vårtecken är att utemöbler och trädgårdsdekorationerna nu börjar synas i butiken

Ett tydligt vårtecken är att utemöbler, parasoll och trädgårdsdekorationerna nu börjar synas i butiken Blom & Balkong på Lilla Essingen. Och mycket mer varor är på väg...

Se vårnyheterna på Balkongshoppen.se

Det andra vårtecknet är att varuhuset PUB på Hötorget i Stockholm har en utställning med garner i härliga vårfärger. Bara att sätta igång och sticka!


Det tredje vårtecknet är att Tulpanens Hus har öppnat sin vårutställning och den håller öppet fram tom 6 april. Härligt att vädra den fuktiga växthusluften igen, fast det var inget märkvärdigt/nytt för den som brukar besöka den.

I övrigt håller jag på med en massa uterums konsultationer som våra kära kunder har beställt. Bor du i Stockholm kanske du också vill boka ett konsultbesök av mig.
Trevlig vårhelg! / Linda

Dec 21
Tazetterna i kollaget kommer från den amerikanska studien.

Tazetterna i kollaget kommer från den amerikanska studien.

Höll på att förkovra mig i transition-town-rörelsen när jag snubblade över detta roliga och användbara tips från bloggen ”Odling för dummies” (som f.ö. inte hade så mycket med mitt surfämne att göra).

Maria hänvisar till en amerikansk studie med tazetter vars problem är att de blir så höga (till växten), och slappHappe som faktiskt har testat att ge amaryllisar en nubbe, eller tipset är mera exakt att spetsa blomvattnet med 4-6 % alkohol för att förhindra att stjälken blir för lång. Funkar säkert på hyacinter också.

Och kom ihåg mitt tips som jag gav häromdagen, att inte vattna alls innan julblommorna slagit ut i blom, och då endast ett nubbeglas (med vatten) per växt. Mycket om nubbeglas nu, men ni förstår säkert….
/ ”50cm-snö-på-balkongen-Christina”

Dec 16

Pratade just med min bloggkollega (Linda den växtkunnige) om problemet med mitt jularrangemang se blogginlägg 1:a advent. Problemet är att hyacinternas blomblad blivit bruna och DET innebär alltså att jag håller på att dränka stackarna.

Misstänkte att hyacinter inte behöver så mycket vatten när jag fick en hyacint på spett på lucia, och nu har Linda bekräftat detta.

Linda säger att man inte ska vattna dem över huvudtaget innan de har börjat blomma. Sedan ska de max ha ett nubbeglas vatten per hyacint. Inte undra på att mina hyacinter protesterade…. /Christina

Dec 13
Murgröna på båge, mossa i en skål, kryddväxter samt en hyacint på spett ger fin stämning.

Murgröna på båge, mossa i en skål, kryddväxter och hyacint på spett ger fin stämning.

På tredje advent har jag helt tröttnat på jultomtar och sånt julpynt. Mina lysande miniatyrstäder som har stått i fönstren (sådana som kan blinka osv.) har jag redan förpassat till dotterns garderob (dottern bor tillfälligt ”down under”) och in åkte istället fin murgröna på båge som jag satt i vita krukor. I mitten stack jag ner en värmeljuslykta på spett. Det blev hur stämningsfullt som helst. Tyvärr är det ”down-under-dottern” som brukar ta mina bloggbilder med sin proffskamera, så detta är kalla mobilbilder som inte ger motiven rättvisa. Ni får använda fantasin….

Vad man ska tänka på om man vill sticka ner värmeljushållare så här, är att det funkar bara på murgröna-plantor med stora bågar, annars bränner man lätt murgrönan i toppen.

Silverskålen med mossa och några silverbollar är också väldigt stämningsfull i verkligheten. Min rosmarin-planta som åkte in i höstas från balkongen passar bra (i sin lite råare kruka) bredvid min hyacint på spett som jag fick igår av våra snälla grannar som var hos oss på julglögg. Har aldrig tidigare sett spett-hyacinter, men de ska tydligen klara sig alldeles utmärkt utan vatten. Det förklarar varför hyacinterna i min lilla julgrupp (som jag skrev om den 2 december) börjar bli bruna av för mycket vatten. Spettet var i alla fall coolt och annorlunda. Ja ni har säkert märkt att det inte är den växtkunnige bloggaren av oss två, som bloggar just nu :-)/ Christina

Dec 2

julblom_dag

För första året ska jag och min man fira jul i vår lägenhet i Hammarby Sjöstad, och då känns röda tomtar och annan lantligt julpyssel helfel. Däremot vill jag gärna ha mossa, levande ljus och lite julblommor.

Jag har tröttnat på både röda och vita julstjärnor, och var lite osäker på hur jag skulle göra lägenheten julfin utan att använda alla mina jultomtar, röda dukar och girlander som jag brukar pynta med på landstället. Och utan att köpa en hel uppsättning av nya moderna julsaker.

Då fick jag plötsligt idéen att leta i mina skåp efter ljusstakar och skålar i nysilver. För i den tidigare lägenheten hade vi allting i gammal stil så silverljusstakar och annat romantiskt ”krafs” hade vi utplacerat lite överallt.

Tanken var att ställa ihop silvret i små arrangemang runt om i lägenheten. Några skålar fyllda bara med mossa och kottar. Andra med äpplen, klementiner, russin eller pepparkakor. Slutligen hittade jag min svärmors ovala silverkruka, som jag alltid har haft undansgömd längst in i ett skåp, för att jag tidigare inte vetat vad jag skulle ha den till. Men plötsligt fattade jag hur den var tänkt att användas :-)

Jag tog med silverkrukan till blomsteraffären för att få min lilla växtkomposition planterad direkt i krukan. Två vita hyacinter, en högre vit blomma (glömt namnet), några taklökar, och ovanpå jorden la jag mossa för att täcka jorden. Som färgklick la jag några jättesmå röda äpplen fastsatta med ståltråd samt en kanelstång för julstämningens skull. Ovanpå toppade jag med väldigt tunna silvertrådar som glimmar lite lagom. Allthop tog max 5 minuter att sätta ihop i affären. Kostnaden blev 250 kr och hur fint som helst. Jag är helnöjd! Detta, och en liten minigran i kruka dekorerad med ljusslinga, samt Chrisslines fina uteslingor på balkongerna är allt mitt julpynt för året. Och det känns helrätt. / Christina

julblom_kvall

« Tidigare Poster