Nov 13

vinterbalkong_dark

Snart kommer vinterkylan på allvar, så det är hög tid för dig som inte har haft tid att rensa upp ute och göra balkongen inbjudandes och mysig även om du bara tänker njuta av det inifrån värmen.

Börja med växterna – För det som bor längst söderut är det hög tid att plocka in era fleråriga växter som inte klarar av frostnätter t.ex. pelargoner, krukväxter och chili som fortfarande bär frukt.

När det har varit minusgrader i några nätter är det dags att ta in växterna med knölar och lökar som t.ex. dahlior och liljor. Ta in lökarna, vira in dem i tidningspapper och förvara dem helst kallt och mörkt fast över nollan.

Växtlampor

Vissa Medelhavsväxter klarar några minusgrader på balkongen t.ex olivträd, apelsin- och citronträd, fikon, vindruvor och rosmarin. Om du väljer att vinterförvara växterna inomhusbså spraya dem innan med såpvatten för att slippa ohyra.

Inomhusförvaring – Väl placerade inomhus så bör de stå så svalt som möjligt i ett förråd eller annat fuktigt rum och helst ska de belysas med en övervintringslampa, gärna kopplad till en timer som får vara på halva dygnet (se bra växtbelysning). De bör vattnas mycket sparsamt men få en dusch då och då. Själv råkade jag övervattna mitt apelsinträd som tappade alla blad efter en vinter inomhus. Glömde sedan att slänga trädet utan ställde ut det på balkongen för att slänga det senare, men vips en dag så var alla blad tillbaka.

apelsinträdisolering

Eller utomhusförvaring – Har man ingen bra förvaringsplats inomhus så har jag själv lyckats med att övervintra växterna på balkongen genom att vira in mina krukor med liggunderlag. Låt det gärna stå på en träplatta eller annat som inte leder kylan istället för att står de direkt på ett fryskallt cementgolv.

Vinterisolering

Det kan vara fint att isolera med halm, jutesäckar och mossa plus att kan man så ger också ljusslingor virade runt växterna lite adventsstämning. Och skulle det trots allt bli svinkallt så hjälper det mycket att trä på fiberduk ovanpå växten och ev. värmande ljusslinga.

vinterbalkong

Avsluta med montering av ljusslingor eller annan belysning på balkongen – Välj en dag utan regn och snöslask så går det snabbare och säkrare plus att det är mysigare. Det blir allt vanligare för de som inte kan eller vill ha en riktig julgran väljer en konstgran ute på balkongen. Det finns flera naturtrogna konstgranar med och utan belysning som passar fint inne också. Se våra lättmonterade plastgranar!

Konstgranar med LED-belysning

Saknar du el på balkongen – så är ett arrangemang med ljuslyktor, marschaller, ljung och enar i frosttåliga krukor fina stämningshöjare. Ha gärna en en terrassvärmare och en mysig skinnfäll i närheten om det blir väder för ett glas glögg på balkongen.

Dela med dig / Spara inlägget
sep 26

garlic_2016september

Vitlök och vårlök är otroligt lätt att odla. Bara att sticka ner klyftorna i jorden på hösten och skörda sommaren därefter. I stora delar av Sverige kan man fortfarande odla vitlök i september och oktober och bor man i norra Sverige gör man det normalt lite tidigare.

Man sätter ner vitlöksklyftorna 5-6 cm ner i jorden med spetsen uppåt. Sätt dem inte så nära varandra utan låt de ha ett plantavstånd på ca 15 cm. Helst ska man använda vitlökar avsedda för sådd, men det brukar funka bra med vanlig vitlök från matvaruaffären också. Själv har jag provat att plantera ut vårlök mellan mina vinrankor med mycket gott resultat.

Tänk på att inte låta jorden bli för blöt, men bäst resultat får man i porös och gödslad jord och viktigast av allt – skörda inte för sent för då faller klyftorna isär. Ett tecken på att vitlöken är klar att skörda är när bladen börjar att bli gula. Inget smakar godare än närodlad mat och kryddor.

apr 7

2016_plantering_5116

Så fort solen börjar att värma lite så önskar sig många en balkong fylld med ätliga och ljuvligt doftande kryddväxter. Vi latmaskar som inte har sått några kryddor eller grönsaker från grunden kan snabbstarta och köpa färdiga plantor. Om nattemperaturen går under +10 grader ställer du dem inne i ett fönster så länge. Plantorna ska stå ljust men inte för varmt så ställ dem inte över ett varmt element och var sparsam med vattningen för annars växer de för mycket på höjden.
Bilden nedan:  Delta 20 Självbevattningskruka

2016_kryddor_inne

Låt plantorna torka ut lätt mellan vattningarna och när det blir varmare kan du börja vänja dem vid utetemperaturen dagtid men så länge som nattemperaturen understiger +10 grader bör du ta in dem på nätterna.

2016_kryddvaxter_kvall

En sommar försökte jag att odla cocktailtomater men när de äntligen såg ut som om de var mogna att äta så var de tyvärr alldeles svampiga i konsistens och väldigt smaklösa. Troligen överbevattnade av mig.

2016_tomatodling

Men i år ska jag när det har blivit varmare ute testa med att fylla en hink med näringsrik jord och ovanpå lägga tomatskivor, lägga lite jord över och ovanpå detta lite plastfolie med hål i så att det kommer in lite luft, för det är ett experimentet som inte kostar så mycket. Odling ska vara kul och enkelt. Lycka till! / Mvh Christina

2016_cityodling

mar 15

Äntligen är våren här och det är hög tid att göra vårfint på balkongen: tvätta utemöblerna med varmt vatten med en skvätt diskmedel, putsa balkongfönster och balkongdörr, ta bort ev. fiberduk från övervintrande växter, klippa bort torra blad och grenar från fleråriga växter, bättra på jorden eller byta ut den helt.

2015.03.15_4

Plantera gärna några pärlhyacinter eller penséer i samma kruka som dina övervintrade växter så ser dina vintertrötta perenner mer frodiga ut redan nu.

2015.03.15_3

Ägare till ljusslingan med fiskeflöten, kan nu lugnt sätta tillbaka fiskeflötena på ljusslingan igen.

2015.03.15_2

2015.03.15_1

Underbart att göra vårfint när vädret är så här soligt och vindstilla. Nästa helg blir det ett glas vin i solen./ Mvh, Christina

 

sep 6

2014_ht_plantering_5122

Passa på att plantera lite höstväxter på balkongen medan det fortfarande är fint väder. Du kommer säkerligen inte att ångra ditt beslut senare när höstkylan kommer smygande. Har du inte gröna fingrar så kan det t.o.m vara lättare att sköta växterna på hösten eftersom  de inte behöver vattnas lika ofta.

Välj gärna växter som tål lite kallare temperatur och därför håller sig gröna och fina lite längre.  Och blanda gärna blommande växter med gröna-blad-växter, som på bilden ovan – ljung och murgröna i samma kruka. Tänk på att om du letar efter murgröna så köp murgöna med stora blad så kanske den står fin ute hela vintern.. De storbladiga är perenna och tål kyla bättre än de småbladiga som är för inomhusbruk. Ljung klara inte minusgraderna på vintern men så länge som man inte rör växten så brukar blommorna sitta kvar trots att plantan egentligen har dött.

Välj också blommor som redan är lite utslagna eftersom växterna inte växer så mycket på hösten och tänk därför också på att plantera växterna lite tätare än man gör på våren.

2014_ht_plantering_5117

Har man redan en örtagård på balkongen  med kryddväxter som salvia, oregano, rosmarin, timjan, basilika mm. så är de väldigt dekorativa ett bra tag till. Men vattna alltså mycket mera sparsamt på hösten. Plockar man bort deras eventuella blommor och klipper ner dem lite så blir de tätare och snyggare och de är ätbara en bra stund till. Lägg också in en del av kryddbladen/-kvistarna i frysen för vinterns matlagning.

De rostiga namnskyltarna är Ernst Kirsteigers snygga Odla odlingsstickor i stålplåt som efter hand rostar. Balkongshoppen har fortfarande några kvar till försäljning. Lämnas de ute under vintern så är de garanterat fint rostiga till nästa sommar. /
Mvh,, Christina

2014_ht_plantering_5116

 

 

aug 15


Greenhouse_start

Landets första odlingsbara balkonger byggs nu i Greenhouse i Augustenborg utanför Malmö. Här ska man kunna odla på en 20 kvm stor balkong med specialdesignade odlingslådor och växtverkstad/grovkök för att kunna hantera jord och växter innan de planteras. Vill ha en sådan balkong fast i Sjöstan i Stockholm!!!

Och halva balkongen är inglasad för att skapa olika temperaturzoner samt på husets tak kommer det även att finnas en takträdgård med ett stort växthus för odling och gemenskap.

Greenhouse_1

MKB Fastighets AB utlovar på sin hemsida sina boende ett hem som är innovativt inom energi, miljöteknik, odling, livsstilsfrågor och social gemenskap. Greenhouse ska bli ett passivhus med bland annat smarta elnät, gröna tak och tak med solceller, enkla och smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el. Via din smartphone kan du styra din belysning i lägenheten och en grön lampa i köket indikerar när det finns tillgång till solel.

Greenhouse_2

Projektet består av tre sammanhängande delar: ett fjortonvåningshus med ca 34 lägenheter, tolv etagelägenheter med radhuskänsla samt det gamla tvätteriet/förrådet med ekoprofilförskola. Två odlingskollektiv blockhyr två lägenheter om 7 rok.

Detta låter nästan för bra för att vara sant men jag kommer givetvis att följa byggprojektet med stort intresse på MKB:s hemsida.  / Mvh Christina

 

 

mar 20

På Trädgårdsmässans öppningsdag klev alla besökande trädgårdsentusiaster in i mässhallarna från ett Stockholm i full vinterskrud. Detta var givetvis en härlig kontrast och gav oss besökare insikt om att sol och värme trots allt snart får växtligheten att vakna till liv på allvar.

Börjar med att visa bilder från de tävlande balkonginstallationerna.
Först ut är bidrag 7, The Plant.

tradgardsmassan14_4388

 

Bidrag 8, Out 365 Grow Nature

tradgardsmassan14_4391

 

Bidrag 9, Drömmen om våren

tradgardsmassan14_4392

 

Bidrag 10, Granne med Linné

tradgardsmassan14_4393

Bidrag 12. Grönt och Skönt i Majjorna

tradgardsmassan14_4398

 

Bidrag 11, Täppa 3 trappor upp

tradgardsmassan14_4402

 

Bidrag 1, Från lök till blomma

tradgardsmassan14_4405

 

Bidrag 2, En oas mitt i stan

tradgardsmassan14_4408

 

Bidrag 3, Det lånade landskapet

tradgardsmassan14_4411

 

Bidrag 4, Existing is a fact, Living is an art

tradgardsmassan14_4415

 

Bidrag 5, Noah 5 1/2 och Snigelns balkong

tradgardsmassan14_4418

 

Bidrag 6, Egen torva är guld värd. Här har man använt armeringsjärn på ett smart sätt.

tradgardsmassan14_4423

 

Fortfarande många planteringar med tulpaner i montrarna.

tradgardsmassan14_4428

 

Urban Odling 3.0 hade en kul monter

tradgardsmassan14_4437 tradgardsmassan14_4439

Urban Odling 3.0 använder petflaskor för sina odlingar på höjden.

tradgardsmassan14_4444

 

Trädgårdsfantasi, där man har tagit bort skillnaden mellan inne och ute.

tradgardsmassan14_4448

 

Växtvägg på ett mer avancerat vis än petflaske-konstruktionen.

tradgardsmassan14_4450

 

Odlarbänken har producerat en smart Vattenlöpare som man snart kan köpa i Balkongshoppen.

tradgardsmassan14_4455 tradgardsmassan14_4458

 

Denna växtvägg som finns i fem färger och kan byggas ihop i det oändliga kommer också snart in på Balkongshoppen. Här nedan i vitt och svart.

tradgardsmassan14_4463

tradgardsmassan14_4464

 

Vi avslutar mässrapporten med att visa Trådspiras nya fina Husnummer som Balkongshoppen också kommer att ta in. / Vårliga hälsningar från Christina

tradgardsmassan14_4474

sep 22

Nu börjar hösten och då är det fint att ha lite tåliga växter på balkongen. Det är relativt billigt och gör en synbar skillnad, och planterar man dem dessutom i en lysande kruka så får du fina effekter också under kvällstid  Jag har valt prydnadskål och murgröna, fast de med stora blad för de med små blad är endast för inomhusbruk. Ljung eller prydnadsgräs kan också bli fint. / Mvh Christina

Prydnadskal_4

 
Prydnaskal_3

 
Prydnadskal_1

sep 21

Under fem varma somrar har jag släpat på vattenhink efter vattenhink för bevattning av växterna uppe på min stora terrass i söderläge. Totalt blir det säkert femton hinkar per vattnings-tillfälle. Alltså rätt mycket springande och bärande, tills nu när jag kommit på lösningen.

Gardenglory_1

Eftersom man inte får koppla på en vattenslang själv utan en auktoriserad rörmokare, så blev jag så nöjd när tanken på att koppla vattenslangen direkt till duschslangen efter att ha skruvat av själva duschmunstycket funkar minst lika bra. Det tar bara max en minut att byta duschmunstycke mot vattenslang och vise versa.

För att piffa upp lite extra inköptes en snygg Garden Glory-slang och till den behövde jag bara komplettera med en sk dubbelnippel i metall för 49 kr (G20 x G15 från Gevia, art.nr 3006069142) samt lite vit tunn rörtejp för att täta kopplingen. Mitt badrum är nära terrassen så att slangen som är totalt 20 meter lång blir egentligen lite för lång, men det går ju lätt att kapa om man känner för det.

Äntligen kunde jag duscha bladen på mitt apelsinträd utan att behöva släpa in hela den tunga växten in i duschen som också medför en risk att en massa jord kan proppa till duschavloppet. Bladen hade fått någon svart ohyra på sig, men redan efter en dusch så är ohyran nästan helt borta. Ska upprepa behandlingen idag, men då täcka över krukan helt så att inte själva apelsinträdet ruttnar.

OBS! Att använda en vattenslang på balkonger funkar bara om du bor på nedre botten eller har en golvbrunn på balkongen eller terrassen, annars finns risken att en massa arga grannar ringer på dörren. /Mvh Christina

Gardenglory_2

apr 13

Installation i entrehallen Härlig installation i entrehallen.
Årets trädgårdsmässa nu i helgen är välbesökt, troligen tack vare att alla fullkomligt längtar efter den försenade våren. Har ni inte tid och möjlighet att besöka Stockholmsmässan så kanske mina bilder från de 14 kreatörernas verk på balkongutställningen.


2_2013.04.12_3388Black and White heter Moderådets bidrag som är full av våra produkter från SMD Design, bl.a Urban Garden, deras spaljéer Mark och deras ursnygga loungefåtöljer som är nya för våren (längst fram).

Ett rum att växa iEtt rum att växa i.

Lekfull växtkraftLekfull växtkraft


Kraftkällan - en flexibel köksträdgårdKraftkällan – en flexibel köksträdgård

Balkong och kökBalkong och kök

Trigga alla sinnenTrigga alla sinnen

Vem bor här?Vem bor här?

Det är serveratDet är serverat

In My Green Zone
In My Green Zone. I denna inställation hittar man våra fina Björkpuffar från Ygg & Lyng som vi nu har 10% vårrabatt på.

Plats att växaVäxtentusiastens lilla torva

Plats att växaPlats att växa

Kolonistens längtanKolonistens längtan

Kardinalens fest i renässansträdgårdenKardinalens fest i renässansträdgården

Compact GardenCompact Garden

Fågelholk i SM-tävlingenDenna söta fågelholk, ett av tävlingsbidragen i SM i fågelholk får avsluta mässinslaget. Nu väntar vi bara på vårens intåg. / Christina

« Tidigare Poster