mar 4

blogg_peps_460

Här följer en sammanställning med för- och nackdelar mellan växtlampor och ljuskällor för generell belysning, typ lysrör och LED lampor för allmänbelysning eftersom frågan dyker upp lite då och då.

LED-växtlampor: används av proffsodlare och är utvecklade med specifika LED-chip, avsedda att leverera just de våglängder som gör mest nytta för plantans tillväxt och trivsel. Förr var det HPS-lampor, men numera övergår proffsen mer och mer till LED-växtlampor.
+ effektivare växtljus som gör det möjligt att odla i rumstemperatur och upp till 26°C med en ökad effektiv tillväxt.
+ har linser för att uppnå hög ljusintensitet längs hela plantan
+ rätt ljusspektrum för odling, underhållsbelysning eller övervintring
+ har speciellt framtagna LED-chip, med specifika våglängder, för optimal prestanda
+ använder speciell frekvensteknik för optimal tillväxt
– högre priser pga produktionen sker i relativt små serier. Detta samtidigt, som det krävs specialkomponenter och specialkompetens.

Lysrör för allmänbelysning: används ofta av hobbyodlare. Den är avsedd för vitt trivselljus för det mänskliga ögat med olika färgtemperaturer i grader på kelvin-skalan. Det mänskliga ögat är dock känsligast för de våglängder som gör minst nytta hos växten, så om man optimerar ljuset för vårt gillande så blir det precis tvärt om för växten.
+ lägre priser
– de avger onyttigt UV-Ljus plus att innehåller kvicksilver som är miljöfarlig.
– de avger en hel del värme och lurar växterna att växa för snabbt vilket resulterar i långa och rangliga plantor, men många löser detta genom att sänka temperaturen i odlingslokalen.

LED-lampor för allmänbelysning:
– oftast uppbyggda kring massproducerade blå LED-chip, med våglängder som inte riktigt passar växter, och saknar normalt helt röda våglängder. Därför ger de inte tillräckligt med ljus som är användbart för växterna.

Slutligen: Det finns tusentals LED-tillverkare i Kina. Många tillverkar också växtlampor. Men uttrycket ”du får vad du betalar för” gäller särskilt för Kina.
Se Växtlampor för Inomhusodling. Hoppas att ni blivit lite klokare och lycka till!
/ Mvh Christina

blogg_inomhusodling

Dela med dig / Spara inlägget
sep 26

garlic_2016september

Vitlök och vårlök är otroligt lätt att odla. Bara att sticka ner klyftorna i jorden på hösten och skörda sommaren därefter. I stora delar av Sverige kan man fortfarande odla vitlök i september och oktober och bor man i norra Sverige gör man det normalt lite tidigare.

Man sätter ner vitlöksklyftorna 5-6 cm ner i jorden med spetsen uppåt. Sätt dem inte så nära varandra utan låt de ha ett plantavstånd på ca 15 cm. Helst ska man använda vitlökar avsedda för sådd, men det brukar funka bra med vanlig vitlök från matvaruaffären också. Själv har jag provat att plantera ut vårlök mellan mina vinrankor med mycket gott resultat.

Tänk på att inte låta jorden bli för blöt, men bäst resultat får man i porös och gödslad jord och viktigast av allt – skörda inte för sent för då faller klyftorna isär. Ett tecken på att vitlöken är klar att skörda är när bladen börjar att bli gula. Inget smakar godare än närodlad mat och kryddor.

apr 7

2016_plantering_5116

Så fort solen börjar att värma lite så önskar sig många en balkong fylld med ätliga och ljuvligt doftande kryddväxter. Vi latmaskar som inte har sått några kryddor eller grönsaker från grunden kan snabbstarta och köpa färdiga plantor. Om nattemperaturen går under +10 grader ställer du dem inne i ett fönster så länge. Plantorna ska stå ljust men inte för varmt så ställ dem inte över ett varmt element och var sparsam med vattningen för annars växer de för mycket på höjden.
Bilden nedan:  Delta 20 Självbevattningskruka

2016_kryddor_inne

Låt plantorna torka ut lätt mellan vattningarna och när det blir varmare kan du börja vänja dem vid utetemperaturen dagtid men så länge som nattemperaturen understiger +10 grader bör du ta in dem på nätterna.

2016_kryddvaxter_kvall

En sommar försökte jag att odla cocktailtomater men när de äntligen såg ut som om de var mogna att äta så var de tyvärr alldeles svampiga i konsistens och väldigt smaklösa. Troligen överbevattnade av mig.

2016_tomatodling

Men i år ska jag när det har blivit varmare ute testa med att fylla en hink med näringsrik jord och ovanpå lägga tomatskivor, lägga lite jord över och ovanpå detta lite plastfolie med hål i så att det kommer in lite luft, för det är ett experimentet som inte kostar så mycket. Odling ska vara kul och enkelt. Lycka till! / Mvh Christina

2016_cityodling

okt 29

Inomhusodlingen Eco Herb

Årets gröna julklappstips från oss är inomhusodlingar och växtlampor. De passar trendiga ”urbanister”, hobbyodlaren, eller varför inte glädja den matroade som kan behålla sina köpta kryddväxter längre.

Här har vi valt ut produkter ur Venso EcoSolution sortiment, en leverantör med ett stort utbud av växtlampor, armaturer och inomhusodlingar i olika storlekar avsedda för användning både i växthus och för inomhusodling. Deras växtbelysningar är framtagna på vetenskaplig grund och har just de blå och röda våglängder som ger största möjliga tillväxt.

Inomhusodlingen Eco Herb är tänkt att ha inomhus i 16-26 grader. Eco Herb har Parus egenutvecklade LED ljus, speciellt framtaget för växtodling. Ljuset är vitt men dimbart. Med den minsta M10 Eco Herb (ovan) och den större M20 Eco Herb Duo (nedan) kan man lätt förlänga livet på sina köpta kryddor från livsmedelsaffären eller också odla hydroponiskt (i vatten utan jord). Testad av Odla.nu

Mini Plant Factory, PMF-M20 Eco Herb Duo

M30 Eco Grow, den största av Venso´s inomhusodlingar (nedan) bygger på tekniken med hydroponisk odling (vattenodling) kombinerat med ett egen-utvecklat LED-ljus för växtodling vilket ger häpnadsveckande resultat på mycket kort tid. Med LED-ljuset kan man också förodla grönsaker inför sommarsäsongen.

Mini Plant Factory PMF-M30 Eco Grow

Lysdioder eller LED-lampor avger endast specifika våglängder av ljus och möjligheten att kombinera specifika våglängder gör dem till den optimala lösningen för växthusodling.

Dessa nya LED-armaturer är kraftfulla nog att öka växtligheten samtidigt som de sparar upp till 75% av energiförbrukningen jämfört med traditionella HID lampor

Growlight Duo med stativ 20W

Growlight Duo växtarmatur (ovan) kan användas både inomhus eller i växthus för uppdrivning av plantor eller som ljustillskott vid förvaring av kryddor eller andra grönbladiga växter. Armaturen är utvecklad med fullspektrumljus, dvs vitt LED-ljus med betoning på blåa och röda våglängder anpassade för växter och fotosyntes. Ett enkelt stativ ingår.

Växtarmatur Quattro 30W

 Växtarmatur Quattro 30W (ovan) är för växthus och lite större odlingsytor med fullspektrumljus. Väl avvägda ljusvåglängder som passar de flesta användningsområden. Specialutvecklade LED chip för att uppnå optimala våglängder som stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning bäst. Används för uppdrivning av plantor, som ljustillskott under den mörka årstiden, blomningskontroll, eller inomhus där solljus saknas helt. Kan växla mellan röda och blå våglängder.

Växtlampa Odla 60°, 6W/18W

Växtlamporna Standard, Odla och Vinter passar i armaturer med vanlig E27 sockel. Den mindre 6W-lampan är avsedd för enstaka odlingskrukor eller för belysning av en mindre planta. Täcker upp till 0,64m2. Den större 18W-lampan är avsedd för en något större odlingsyta alternativt krukväxter och träd. Täcker upp till 2m2.

Växtlampan Standard (ovan) avger ett behagligt varmvitt ljus speciellt framtaget för att övervintra olivträd och andra exotiska växter inne i lägenheten där det enda extra som behövs är en lamphållare och ett el-uttag.

Ljuset är uppbyggt kring våglängds-teknik med blåa och röda våglängder som matchar fotosyntesens mottagningsområde vilket får växterna att må bra, till skillnad mot vanliga LED-lampor.

Växtlampa Vinter 7W/18W

Växtlampan Vinter (ovan) avger blått ljus för övervintring i mörkt och svalt rum.
Växtlampan Odla (nedan) med fullspektrumljus för uppdrivning av växter med ljustillskott.

Växtlampa Standard 60°, 6W/18W

Nu finns alltså möjligheten att i en vanlig lägenhet prova på inomhusodling, se till att kryddväxterna i köket får längre livslängd eller att övervintra ditt olivträd i vardagsrummet. Enklast är kanske att börja med en växtlampa Standard där det enda extra som behövs är en lamphållare och ett el-uttag. / Mvh Christina

sep 6

2014_ht_plantering_5122

Passa på att plantera lite höstväxter på balkongen medan det fortfarande är fint väder. Du kommer säkerligen inte att ångra ditt beslut senare när höstkylan kommer smygande. Har du inte gröna fingrar så kan det t.o.m vara lättare att sköta växterna på hösten eftersom  de inte behöver vattnas lika ofta.

Välj gärna växter som tål lite kallare temperatur och därför håller sig gröna och fina lite längre.  Och blanda gärna blommande växter med gröna-blad-växter, som på bilden ovan – ljung och murgröna i samma kruka. Tänk på att om du letar efter murgröna så köp murgöna med stora blad så kanske den står fin ute hela vintern.. De storbladiga är perenna och tål kyla bättre än de småbladiga som är för inomhusbruk. Ljung klara inte minusgraderna på vintern men så länge som man inte rör växten så brukar blommorna sitta kvar trots att plantan egentligen har dött.

Välj också blommor som redan är lite utslagna eftersom växterna inte växer så mycket på hösten och tänk därför också på att plantera växterna lite tätare än man gör på våren.

2014_ht_plantering_5117

Har man redan en örtagård på balkongen  med kryddväxter som salvia, oregano, rosmarin, timjan, basilika mm. så är de väldigt dekorativa ett bra tag till. Men vattna alltså mycket mera sparsamt på hösten. Plockar man bort deras eventuella blommor och klipper ner dem lite så blir de tätare och snyggare och de är ätbara en bra stund till. Lägg också in en del av kryddbladen/-kvistarna i frysen för vinterns matlagning.

De rostiga namnskyltarna är Ernst Kirsteigers snygga Odla odlingsstickor i stålplåt som efter hand rostar. Balkongshoppen har fortfarande några kvar till försäljning. Lämnas de ute under vintern så är de garanterat fint rostiga till nästa sommar. /
Mvh,, Christina

2014_ht_plantering_5116

 

 

aug 15


Greenhouse_start

Landets första odlingsbara balkonger byggs nu i Greenhouse i Augustenborg utanför Malmö. Här ska man kunna odla på en 20 kvm stor balkong med specialdesignade odlingslådor och växtverkstad/grovkök för att kunna hantera jord och växter innan de planteras. Vill ha en sådan balkong fast i Sjöstan i Stockholm!!!

Och halva balkongen är inglasad för att skapa olika temperaturzoner samt på husets tak kommer det även att finnas en takträdgård med ett stort växthus för odling och gemenskap.

Greenhouse_1

MKB Fastighets AB utlovar på sin hemsida sina boende ett hem som är innovativt inom energi, miljöteknik, odling, livsstilsfrågor och social gemenskap. Greenhouse ska bli ett passivhus med bland annat smarta elnät, gröna tak och tak med solceller, enkla och smarta lösningar för källsortering samt separat mätning och debitering av varmvatten och el. Via din smartphone kan du styra din belysning i lägenheten och en grön lampa i köket indikerar när det finns tillgång till solel.

Greenhouse_2

Projektet består av tre sammanhängande delar: ett fjortonvåningshus med ca 34 lägenheter, tolv etagelägenheter med radhuskänsla samt det gamla tvätteriet/förrådet med ekoprofilförskola. Två odlingskollektiv blockhyr två lägenheter om 7 rok.

Detta låter nästan för bra för att vara sant men jag kommer givetvis att följa byggprojektet med stort intresse på MKB:s hemsida.  / Mvh Christina

 

 

apr 5

2014_1_trendkitchen

Ja nu ska vi ”alla” kunna skörda egna kryddväxter, bär och grönsaker på balkong eller uterum, för att vi senare ska kunna umgås och laga maten tillsammans med våra vänner utomhus. Trenden med stadsodling och laga mat utomhus har skapat några smarta produkter varav vi har plockat ut några.

 

2014_3b_minigarden

2014_3_minigarden

Minigarden Vertikal – är ett nytt lättskött modulsystem för vertikal odling som underlättar att sprida trenden med urban och vertikal odling. Man kan odla längs med balkongsidorna, skapa en växtvägg på altanen eller en inomhus. Ett set innehåller nio krukor. Det går att kombinera många set och komplettera med Minigarden Corner för snyggare hörnavslut samt ett dropp-bevattningssystem. Denna helt nya serie odlingskärl finns i fem färger.

 

2014_7_outstanding
2014_8_roshults

För matroade som är begåvade med stora uteplatser och en bra ekonomi, så finns exklusiva designade kök för uterum från både Röshults och OutStanding. Bägge har i sortimentet kolgrillar, gasolgrillar, diskbänkar och avlastningsbord.

 

2014_6_indukitchens

2014_6_induhallar

Men vill man slippa gasoltuber och grillkol vid matlagning utomhus så har nya varumärket indu+ designat flera exklusiva modeller av köksvagnar (BeechBoy, TomBoy och ServeBoy ovan) i olika storlekar som man kombinerar med eldrivna hällar. Här finns induktionshällar med onezone, multizone, wok eller teppanyaki samt grillhäll med infraröd teknologi. Hällarna är lätta att byta, vilket gör att man kan köpa flera olika och alternera med.

Men de har också MobiCook som är en enklare och alldeles ny köksvagn där allting ingår…..

 

2014_2_mobicook

MobyCook – Årets utekök för balkonger från indu+ är bara att rulla ut och plugga i eluttaget. Här väljer man modell med induktion multizone eller en kraftfull infraröd grillhäll med hi-light teknologi alternativt den större modellen med bägge två. Längd Solo: 50 cm eller Duo 100 cm. Givetvis har allting sitt pris, men en fördel med indu+ utekök är att de kan användas både utomhus och inomhus. Vilket också gör det enkelt att bara rulla in allting i händelse av regn.

 

2014_4_egg_bordlampa

Avslutningsvis, äter man ute sena kvällar så är det stämningsfullt med några bordslampor t.ex. Egg, som är en ny sladdlös uppladdningsbar LED-belysning som inte kräver något eluttag vid bordet. Nu väntar vi bara på värmen. / Mvh Christina

 

mar 20

På Trädgårdsmässans öppningsdag klev alla besökande trädgårdsentusiaster in i mässhallarna från ett Stockholm i full vinterskrud. Detta var givetvis en härlig kontrast och gav oss besökare insikt om att sol och värme trots allt snart får växtligheten att vakna till liv på allvar.

Börjar med att visa bilder från de tävlande balkonginstallationerna.
Först ut är bidrag 7, The Plant.

tradgardsmassan14_4388

 

Bidrag 8, Out 365 Grow Nature

tradgardsmassan14_4391

 

Bidrag 9, Drömmen om våren

tradgardsmassan14_4392

 

Bidrag 10, Granne med Linné

tradgardsmassan14_4393

Bidrag 12. Grönt och Skönt i Majjorna

tradgardsmassan14_4398

 

Bidrag 11, Täppa 3 trappor upp

tradgardsmassan14_4402

 

Bidrag 1, Från lök till blomma

tradgardsmassan14_4405

 

Bidrag 2, En oas mitt i stan

tradgardsmassan14_4408

 

Bidrag 3, Det lånade landskapet

tradgardsmassan14_4411

 

Bidrag 4, Existing is a fact, Living is an art

tradgardsmassan14_4415

 

Bidrag 5, Noah 5 1/2 och Snigelns balkong

tradgardsmassan14_4418

 

Bidrag 6, Egen torva är guld värd. Här har man använt armeringsjärn på ett smart sätt.

tradgardsmassan14_4423

 

Fortfarande många planteringar med tulpaner i montrarna.

tradgardsmassan14_4428

 

Urban Odling 3.0 hade en kul monter

tradgardsmassan14_4437 tradgardsmassan14_4439

Urban Odling 3.0 använder petflaskor för sina odlingar på höjden.

tradgardsmassan14_4444

 

Trädgårdsfantasi, där man har tagit bort skillnaden mellan inne och ute.

tradgardsmassan14_4448

 

Växtvägg på ett mer avancerat vis än petflaske-konstruktionen.

tradgardsmassan14_4450

 

Odlarbänken har producerat en smart Vattenlöpare som man snart kan köpa i Balkongshoppen.

tradgardsmassan14_4455 tradgardsmassan14_4458

 

Denna växtvägg som finns i fem färger och kan byggas ihop i det oändliga kommer också snart in på Balkongshoppen. Här nedan i vitt och svart.

tradgardsmassan14_4463

tradgardsmassan14_4464

 

Vi avslutar mässrapporten med att visa Trådspiras nya fina Husnummer som Balkongshoppen också kommer att ta in. / Vårliga hälsningar från Christina

tradgardsmassan14_4474

okt 30

okt2013_genie_herbie

Det talas allt oftare om Urban Gardening – trenden att odla örter och grönsaker i stadsmiljö. För oss som bor i innerstadslägenheter är det många som odlar på sina balkonger, men det blir svårare att fortsätta odla vintertid inne i lägenheten. Men marknadens allra senaste inomhusodlingar är varken utrymmeskrävande eller svåra att sköta.

Herbie 23, en av marknadens första snygga och enkla inomhusodling av leverantören Tregren (fd. Indoor Garden). Den är så pass liten att de får plats på köksbänken eller på fönsterkarmen. Herbie 23 finns i fyra läckra färger (bilden högst upp t.v.).

Under vecka 48 lanserar Tregren sitt senaste inomhusodlings-koncept, GENIE, Kitchen Garden, som består av en vattenodling och en växtlampa (bilderna högst upp till höger samt skiss och bild nedan).

okt2013_Genie

Tack vare att GENIE´s vattenodling drivs med batterier, kan den också användas ute på balkongen sommartid.

En annan positiv sak med GENIE är att man kan köpa krukan med vattenodlingen och växtlampan var för sig, plus att växtlampan även kan användas i vanliga krukor. För att få riktigt bra odlingsresultat med Herbie och GENIE kan man komplettera med deras näringspåsar och växtkuber.

Förra årets nyhet från Hasselfors är den populära Gröna Lampan, växtlampa (bilden nedan t.v.). Gröna Lampan är designad att kunna stå på köksbänken och samma serie finns också Gröna Trappan, växtstege och Gröna Hyllan.

För er lyckligt lottade som har större utrymme för inomhusodlingar, eller kanske har ett eget växthus kan vi tipsa om en mycket effektiv och energisnål växtlampa – Eco LED Grow Light, från Ecolight Nordic (bilden nedan t.h) som man hänger i kedjor från taket.

Detta är givetvis bara några tips för er som letar efter färdiga lösningar. Lycka till med odlandet! / Mvh Christina

okt2013_vaxtlampa

sep 21

Under fem varma somrar har jag släpat på vattenhink efter vattenhink för bevattning av växterna uppe på min stora terrass i söderläge. Totalt blir det säkert femton hinkar per vattnings-tillfälle. Alltså rätt mycket springande och bärande, tills nu när jag kommit på lösningen.

Gardenglory_1

Eftersom man inte får koppla på en vattenslang själv utan en auktoriserad rörmokare, så blev jag så nöjd när tanken på att koppla vattenslangen direkt till duschslangen efter att ha skruvat av själva duschmunstycket funkar minst lika bra. Det tar bara max en minut att byta duschmunstycke mot vattenslang och vise versa.

För att piffa upp lite extra inköptes en snygg Garden Glory-slang och till den behövde jag bara komplettera med en sk dubbelnippel i metall för 49 kr (G20 x G15 från Gevia, art.nr 3006069142) samt lite vit tunn rörtejp för att täta kopplingen. Mitt badrum är nära terrassen så att slangen som är totalt 20 meter lång blir egentligen lite för lång, men det går ju lätt att kapa om man känner för det.

Äntligen kunde jag duscha bladen på mitt apelsinträd utan att behöva släpa in hela den tunga växten in i duschen som också medför en risk att en massa jord kan proppa till duschavloppet. Bladen hade fått någon svart ohyra på sig, men redan efter en dusch så är ohyran nästan helt borta. Ska upprepa behandlingen idag, men då täcka över krukan helt så att inte själva apelsinträdet ruttnar.

OBS! Att använda en vattenslang på balkonger funkar bara om du bor på nedre botten eller har en golvbrunn på balkongen eller terrassen, annars finns risken att en massa arga grannar ringer på dörren. /Mvh Christina

Gardenglory_2

« Tidigare Poster