mar 15

Äntligen är våren här och det är hög tid att göra vårfint på balkongen: tvätta utemöblerna med varmt vatten med en skvätt diskmedel, putsa balkongfönster och balkongdörr, ta bort ev. fiberduk från övervintrande växter, klippa bort torra blad och grenar från fleråriga växter, bättra på jorden eller byta ut den helt.

2015.03.15_4

Plantera gärna några pärlhyacinter eller penséer i samma kruka som dina övervintrade växter så ser dina vintertrötta perenner mer frodiga ut redan nu.

2015.03.15_3

Ägare till ljusslingan med fiskeflöten, kan nu lugnt sätta tillbaka fiskeflötena på ljusslingan igen.

2015.03.15_2

2015.03.15_1

Underbart att göra vårfint när vädret är så här soligt och vindstilla. Nästa helg blir det ett glas vin i solen./ Mvh, Christina

 

Dela med dig / Spara inlägget
okt 29

Inomhusodlingen Eco Herb

Årets gröna julklappstips från oss är inomhusodlingar och växtlampor. De passar trendiga ”urbanister”, hobbyodlaren, eller varför inte glädja den matroade som kan behålla sina köpta kryddväxter längre.

Här har vi valt ut produkter ur Venso EcoSolution sortiment, en leverantör med ett stort utbud av växtlampor, armaturer och inomhusodlingar i olika storlekar avsedda för användning både i växthus och för inomhusodling. Deras växtbelysningar är framtagna på vetenskaplig grund och har just de blå och röda våglängder som ger största möjliga tillväxt.

Inomhusodlingen Eco Herb är tänkt att ha inomhus i 16-26 grader. Eco Herb har Parus egenutvecklade LED ljus, speciellt framtaget för växtodling. Ljuset är vitt men dimbart. Med den minsta M10 Eco Herb (ovan) och den större M20 Eco Herb Duo (nedan) kan man lätt förlänga livet på sina köpta kryddor från livsmedelsaffären eller också odla hydroponiskt (i vatten utan jord). Testad av Odla.nu

Mini Plant Factory, PMF-M20 Eco Herb Duo

M30 Eco Grow, den största av Venso´s inomhusodlingar (nedan) bygger på tekniken med hydroponisk odling (vattenodling) kombinerat med ett egen-utvecklat LED-ljus för växtodling vilket ger häpnadsveckande resultat på mycket kort tid. Med LED-ljuset kan man också förodla grönsaker inför sommarsäsongen.

Mini Plant Factory PMF-M30 Eco Grow

Lysdioder eller LED-lampor avger endast specifika våglängder av ljus och möjligheten att kombinera specifika våglängder gör dem till den optimala lösningen för växthusodling.

Dessa nya LED-armaturer är kraftfulla nog att öka växtligheten samtidigt som de sparar upp till 75% av energiförbrukningen jämfört med traditionella HID lampor

Growlight Duo med stativ 20W

Growlight Duo växtarmatur (ovan) kan användas både inomhus eller i växthus för uppdrivning av plantor eller som ljustillskott vid förvaring av kryddor eller andra grönbladiga växter. Armaturen är utvecklad med fullspektrumljus, dvs vitt LED-ljus med betoning på blåa och röda våglängder anpassade för växter och fotosyntes. Ett enkelt stativ ingår.

Växtarmatur Quattro 30W

 Växtarmatur Quattro 30W (ovan) är för växthus och lite större odlingsytor med fullspektrumljus. Väl avvägda ljusvåglängder som passar de flesta användningsområden. Specialutvecklade LED chip för att uppnå optimala våglängder som stimulerar fotosyntes och klorofyllbildning bäst. Används för uppdrivning av plantor, som ljustillskott under den mörka årstiden, blomningskontroll, eller inomhus där solljus saknas helt. Kan växla mellan röda och blå våglängder.

Växtlampa Odla 60°, 6W/18W

Växtlamporna Standard, Odla och Vinter passar i armaturer med vanlig E27 sockel. Den mindre 6W-lampan är avsedd för enstaka odlingskrukor eller för belysning av en mindre planta. Täcker upp till 0,64m2. Den större 18W-lampan är avsedd för en något större odlingsyta alternativt krukväxter och träd. Täcker upp till 2m2.

Växtlampan Standard (ovan) avger ett behagligt varmvitt ljus speciellt framtaget för att övervintra olivträd och andra exotiska växter inne i lägenheten där det enda extra som behövs är en lamphållare och ett el-uttag.

Ljuset är uppbyggt kring våglängds-teknik med blåa och röda våglängder som matchar fotosyntesens mottagningsområde vilket får växterna att må bra, till skillnad mot vanliga LED-lampor.

Växtlampa Vinter 7W/18W

Växtlampan Vinter (ovan) avger blått ljus för övervintring i mörkt och svalt rum.
Växtlampan Odla (nedan) med fullspektrumljus för uppdrivning av växter med ljustillskott.

Växtlampa Standard 60°, 6W/18W

Nu finns alltså möjligheten att i en vanlig lägenhet prova på inomhusodling, se till att kryddväxterna i köket får längre livslängd eller att övervintra ditt olivträd i vardagsrummet. Enklast är kanske att börja med en växtlampa Standard där det enda extra som behövs är en lamphållare och ett el-uttag. / Mvh Christina

okt 8

Nu börjar höstkylan smyga sig på och det är hög tid att ta hand om de perenna växterna som fortfarande står utomhus. Här är 10 hösttips för dina fleråriga balkongväxter.

1.) Undvik att vattna på kvällen vid låga temperaturer, för då finns det risk för nattfrost.

2.) Täck inte växterna för tidigt när det fortfarande är varmt, för då kan växterna ruttna. Täck inte ovansidan förrän det frusit till ordentligt. Då kan du täcka med täckbark, mossa, kokosmatta, säckväv och/eller fiberduk.

3.) Höj upp krukorna från det kalla betonggolvet för att undvika markfrost och placera dem på en frigolitskiva, träplatta eller på några stenar.

4.) Linda in dina planteringar i ett isolerande material t.ex. frigolit, bubbelplast, liggunderlag, glasfiber, fiberduk, säckväv. Placera gärna sådant material som inte drar åt sig fukt närmast krukan.

Värmande ytterkruka för höstens balkongväxter

5.) Avsluta gärna med ett vackert material samt ett band, så har du ett vackert vinter-arrangemang. Det funkar också med att ställa ner din kruka i en större Bozz hopfällbara kruka eller en trädgårdsbinge.

6.) Ställ in krukan mot fasaden för extra skydd och värme.

Biohuva skyddar mot frost och vinterkylan

7.) Om temperaturen sjunker rejält (ner mot -20° C) bör hela planteringen täckas. Då med fiberduk, fleesehuva (Biohuvan, Tomathuvan, Skyddsduk för balkonglådan, alternativt med säckväv.

8.) Barrväxter och vintergrönt kan med fördel täckas med säckväv eller fiberduk som skyddar vid stora temperaturskillnader. Viktigt att du inte tar bort skyddet för tidigt på senvinter/tidig vår (februari-mars) då säckväven skyddar mot den starka solen som annars bränner ut växterna när jorden fortfarande är frusen.

9.) En varm dag i mars är det dags att vädra växterna, öppna täckningen och kontrollera om det behövs lite vatten, men släng inte bort täckningen då för den kan fortfarande behövas under kalla nätter.

Living Plant, vinterskydd för medelhavsväxter

10.) Har du en magnifik medelhavsväxt på din balkong så kan det vara problematiskt både att få plats med den i lägenheten, men också att få den att övervintra i torr inomhusluft. Då kan det kanske vara värt att investera 2.375 kr i en Living Plant som är ett vinterskydd för utomhusväxter. Det är ett patenterat system som genom uppvärmning av jorden och luften inuti ett skyddat utrymme så säkerställer Living Plant, växtens överlevnad oavsett klimatet utanför skyddet, upp till 20 minusgrader. Lycka till med övervintringen önskar Christina!

sep 15

Nu börjar det mörka halvåret då dina växter kräver bättre omvårdnad. Du måste bl.a. besluta var, och hur, du ska förvara dina fleråriga balkongväxter för en lyckad övervintring. Eftersom våra nordiska vintrar är väldigt mörka, så behöver våra växter extra låga temperaturer under vintern för att må bra.

Kan man däremot ge växterna mycket extraljus, så kan även vi nordbor njuta av frodiga växter året runt. Så för entusiastiska balkongodlare som efter sommaren vill fortsätta att odla ätbara växter, finns Herb:ie, en snygg och mycket effektiv produkt för inomhusodling av kryddor, örter och övriga växter som man vill skörda året runt.

Herb:ie bordsträdgård är komplett med en anpassad energisnål effektiv växtbelysning samt pump för cirkulation av vattnet i behållaren sk. hydrokultur. I en Herbie har växterna alltid optimala växtförhållanden. Herbie kan också användas till att odla vidare de kryddor och sallader du köper i butiken. Sätt bara ner krukorna i Herb:ie, och – klart! Den rymmer 3 av butikens fyrkantiga eller 4 av de runda krukorna.

Kombinationen hög temperatur (över +10 grader), torr inomhusluft och alldeles för lite ljus är förödande för växter. Förr var det enklare med vinterförvaring då många hade jordkällare eller svala verandor. Men nu när vi tar in växterna på hösten har de upplevt en sommar med fuktig luft, kalla, fuktiga nätter och varma dagar. Regn och sol. Luftfuktigheten ute på sommaren är 100 % på nätterna och mellan 60–80 % på dagarna.

Tar du in dessa växter till +20 grader dygnet runt utan några temperaturvariationer och med en luftfuktighet på endast 40 % så tappar växterna blad och skrumpnar för att inte torka ut. Rötterna ruttnar för det är för blött i jorden och när bladen klipps bort eller faller av, upphör cirkulationen i växten och rötterna, som sagt, ruttnar och växten dör.

Ge växterna mjuka temperaturövergångar om du väljer att lyfta in plantorna när höstfrosten kommer och plantorna måste skyddas. Lyft alltså inte in plantorna till +20 grader.

Förvara också växter som ställs in i ett mörkt utrymme. De klarar sig nämligen bättre i mörker, för inte ens ett litet källarfönster (ca 1000 lux) eller ett lysrör ger tillräckligt ljus för en växt. Ljuset ute en solig sommardag är 250000 lux, en molnig dag 50000 lux och inne 5000 lux (= 1/50 av en sommardag!!!) och vintertid är det ännu mörkare och dessutom ljust kortare tid/dag.

Många gånger är det bättre att låta dina balkongväxter stå kvar ute och täcka dem med en biohuva samt vira in planteringskärlet i något isolerande material, eller om möjlighet finns, lyft in dem i ett kallgarage.

Om växterna har varit med om några frostnätter har de fått en signal om att det är dags att vila. Ställer du in plantorna i ett kallt förråd, ha dörren öppen ett tag så att kylan kommer in. Viktigt att få ner temperaturen, så att växterna inte vaknar igen, max +5 grader hela vintern är bäst. Klipp bort ALLT som är grönt, rensa krukjorden och växten från allt som kan mögla. Sluta vattna. Ställ gärna ut plantorna i kall, torr höstsol så att de kan torka upp.

Det är alltså mycket som ska stämma för att få en uteväxt att överleva en vinter inomhus. Då finns det en annan lösning som heter Living Plant. Din växt får stå kvar på ute på sin gamla växtplats. Sakta vänjer man växten vid den kallare temperaturen och det något torrare vinterklimatet. LIving Plant kostar en slant, men kan löna sig i längden om man t.ex. har en svårskött medelhavsväxt eller liknande.

Värmaren låter lufttemperaturen sjunka till max +3 grader och luftfuktigheten är optimal under hela vintern. Det sparsamma ljuset tillgodogörs växten till 100%. När våren sedan kommer är växten skyddad från ”solbränna” och rotsystemet redan tinat och redo att ta i med nya tag.

Living Plant skyddar känsliga växter såsom olivträd, citronträd, lagerbladsträd, Afrikas lilja och Phoenixpalm, från vinterkyla ända ned till 20 minusgrader. Systemet värmer upp jorden och luften inuti ett skyddat utrymme och säkerställer växtens överlevnad oavsett klimatet utanför skyddet.

Systemet består av ett kronskydd som skyddar hela växten, en doppvärmare med tillhörande belysning som sticks ned i jorden och ger både rötter och krona en behaglig värme på 3-5 grader samt ett 2,5 cm tjock isolering av cellplast som man klär insidan av krukan med.

Tältet fungerar dessutom som ett litet minidrivhus med ett betydligt mer gynnsamt klimat än en normal mörk vinterförvaring. Dessutom får du ett optimalt ljusinsläpp också när den skarpa vårsolen kommer.

Källa: Vinterförvaringstipsen är i huvudsak hämtade från Garden Care som är generalagent för Living Plant. Living Plant är utvecklad i samarbete med Alnarp, Sveriges lantbruksuniversitet.

maj 29

Kom ner till Kungsträdgården i Stockholm någon av dagarna som Smaka på Stockholm har öppet, dvs 1-6 juni, så får du tips och råd  hur man kan odla på balkonger, och om odling i största allmänhet! Balkongshoppens tält är bredvid Informationstältet vid Karl XIII. Hitta oss på kartan

Våra växtexperter Helena Rabe (trädgårdsdesigner) och Nanna Franzén (trädgårdsmästare), kommer att svara på frågor och ge tips. De kommer också att berätta om Balkongshoppens konsultationstjänster.

Vi kommer INTE att ha någon försäljning i tältet, men vi visar många av våra olika sorters planteringskärl så att det är lättare att jämföra. Vårt tält är bemannat fram till 19-tiden på kvällarna.

Se SvD-artikeln i större

Mer om detta och evenemanget i övrigt kan ni läsa om i Smaka på Stockholm-bilaga i dagens Svenska Dagbladet.

Hoppas att ni förstår att jag inte hinner att uppdatera här så ofta just nu, men här är en intervju med några av mina Inred balkongen-tips i Odla.nu.

/ Varma sommarhälsningar från Christina

apr 27

En kund undrade om hennes växter klarar några veckor på egen hand om de är planterade i detta nya Urban Garden-koncept och här är mitt svar:

Se till att jorden är långsamt genomvattnad innan du åker, att du har lagt ett ca 2- 3 cm tjockt lecakulor-lager i botten (svep gärna in dem i en gammal t-shirt eller nåt så att de inte täpper till dräneringshålen i botten bara. Använd U-jord och inte billig varuhus-jord. Tänk på att det går åt rätt mycket jord till det stora planteringskärlet. Toppa jorden med täckbark så att inte fukten avdunstar så lätt.

I och med att det är så djupt med jord som 50 cm OCH att du har isolering innanför (som isolerar mot värmen på sommaren och mot kyla på vintern) så håller sig jorden fuktig längre.

Det borde alltså inte vara några problem, men är det en södervägg i lä så blir det givetvis mera känsligt för uttorkning och då kan man svepa in plantorna i bioväv av denna typ.

Jag har själv prototypen till planteringskärlet på min balkong, som kan ses på Grönt är Skönts blogg. Reportage från min balkong kommer den 5 maj i Stockholm City.

Dec 12
Lysande utekrukor på terrassen

De lysande utekrukorna på terrassen (ovan) får en annan dimension nu när de är omgärdade med snö. Det framgår inte av denna mobilbild exakt hur stämningsfullt detta är, men helt sanningsenligt måste jag erkänna att de ger ett fantastiskt fint ljus.

Är du sugen på att testa kombinationen lysande utekruka i snön, så passa på att titta på våra lysande produkter från Newgarden som säljs till nedsatt pris för att de kommer att utgå ur sortimentet. Själv ska jag slå till på Newgardens Cuby Light, den lysande kuben (på bilden nedan). Den kan användas både som sittpuff och bord. Också nedsatta varor är Magnolia Light 30 och den större storleken 45, liksom Palma Light den höga krukan som finns både i vit och mintgrön färg.

Utebelysningar som vi kommer att fortsätta med är läckerbitarna från Zero. Light House heter deras mest kända produkt, men smakar det så kostar det. Utelampan kostar 7.080 kr och innelampan 4.335 kr. Deras andra utemodell Bottle, finns både som pendel (taklampa) och bordslampa. Priset börjar här på 4.180 kr. Man kan välja mellan vitt, gult eller aluminium på handtaget.


Denna sista utelampa, Moo från Northern Lighting, är huuur läcker som helst. Moo är en vägglampa i form av ett älghuvud i naturlig storlek. Moo kan användas både inomhus och utomhus. En designad belysning som sticker ut.

Den naturtroget formade lampan är tillverkad av ett material som ger ett mjukt och öppet flöde av ljus. Lamporna är placerade inuti hornen vilket blir ett extra inslag av mjuk, mousserande och genomskinlig ljuseffekt på lyktan. Just nu finns det några på lager, fast annars görs de på beställning. Priset på älgen är 10.900 kr. / Christina

Nov 29

Vi börjar att få en härlig julstämmning i Stockholm. I morse låg det t.o.m is på Hammarbykanalen. Hela Sjöstaden glittrar nu av både ljusslingor, lysande krukor och gnistrande snödrivor. Mina lysande krukor från Balkongshoppen, är faktiskt mer effektfulla i snömassorna. Tyvärr kan jag inte få så bra bilder på detta för våra balkongdörrar går utåt så dörrarna går givetvis inte att öppna nu (typiskt arkitekter).

Såhär ser samma balkong ut kvällstid. Det är faktiskt en Pots Garden-kruka från Markslöjd till vänster på bilden.

Och såhär ser de lysande krukorna ut på terrassen. Det är stämningsfullt värre!

Under stötäcket växer det en vit ljung i krukan, eller man kanske ska säga växte…

Var förbi vår butik på Lilla Essingen nu i helgen och blev förvånad över hur snygg den lysande krukan Palma är i den gröna färgen. Tänk dig denna läckra kruka lysande på sommaren! / Christina

sep 24

En av mina konsultationer med åtgärdsmöte, var en relativt generös balkong på 5 kvm, men med en lite knepig triangelform. Uppdragsgivaren, ett ungt par med barn på Lugnets Allé i Sjöstaden ville ha hjälp för att få ihop en bra helhet beträffande färg och form, material och lämpliga växter, på denna lite svårmöblerade yta. Som konsult får man ibland lite svårare stylinguppdrag och detta var ett av dem :-)

Kunden är från början bestämd på att de vill ha ett rejälare och bekvämare möblemang, gärna en soffa eller bänk, för så många som möjligt. Utmaningen låg främst i att hitta något som går in på ett bra sätt utan att ta över all yta. Man ville nämligen även kunna odla en del ätbart samt få till en hängande och klängande växtlighet. Puh, tänkte jag när jag klev ut på balkongen första gången. Det var bara att sätta fart med att mäta vinklar och vrår och att börja skissa på något som skulle få plats.

De ville ha brun rotting och mörka krukor, men när jag såg balkongen från det angränsade ljusa vardagsrummet, föreslog jag en ljusare färgskala för att skapa en naturlig övergång mellan rummen. Tyvärr är många lite skeptiska till ljusa möbler för att de så lätt blir smutsiga. Och visst blir de det, men smuts går att torka av. Och ofta syns damm och pollenl ännu mer på mörka möbler. Färdig argumenterat – det blev en ljus färgskala denna gång!

Vi valde Marbella serien i White Wash, ljus rotting. Notera det smarta att välja den runda ottomanen med både dyna och glas, för att få dubbel användning (bord/sittpuff/fotpall). Till detta passade de gråa balkonglådorna Balcony planterade med säsongsväxter i vitt, silver och blått. Till nyttoväxterna valdes den större Lindesbergskrukan Terrass och i det trånga utrymmet bakom dörren placerades gråa hopfällbara Bozzkrukor med slingrande Törnrosas-kjortel.

Som utomhusbelysning valdes golvlampan ur Fårö-serien från Markslöjd och en silvergrå bärbar terrassvärmare från Silverline. Och jäklar vad bra det blev! Sim salabim…

Kundkommentar på telefon:
”Linda, jag är så nöjd! Det här blev så himla bra och vilken tur att vi gick i den ljusare färgskalan. Det harmonierar så bra i färg och form med soffan inne, och lampan i fönstret! Hade du noterat att en lampa som stod inne på fönsterbläcket ser nu ut som en miniatyr av den golvlampa som står utanför? Det här blev den naturliga förlängning av vardagsrummet som jag har längtat efter. Bra jobbat!”

Sånt beröm värmer och ger mersmak. Återkommer snart med fler konsultationer./ Linda


Sjöstadsfamiljens lilla örtagård. Ni som har kryddväxter på balkongen, glöm inte att skörda allt innan vintern! Kan användas att smaksätta olivolja med, att frysa eller att torka. Vilket som är bäst beror på sorten.

sep 21

Lindesbergskrukorna Japan small och Japan Terrass med utespotten Marcus.

Äntligen tid att blogga om några av årets inspirerande balkongprojekt. Årets första Konsultation med åtgärdsmöte påbörjades redan i februari. På Repslagargatan ligger denna normalstora balkong (1.40 x 2.60). Det är ett enmanshushåll och uppdragsgivaren önskade ett komfortabelt sittande för 1-2 personer omringad av frodig och lättskött växtlighet. Här ska han kunna sitta ner och äta en bit och kanske flytta ut kontoret en skön dag.

Utdrag från mitt växtförslag: ”En given plats för växtlighet på denna balkong är mot den avgränsande skärmväggen. Här ser jag en kruka med spaljé och en klätterväxt som omfamnar väggen i grönska. Förslagsvis kan detta vara en murgröna då den även är grön på vintern. I nederkant kan säsongens växter få bidra med härliga färger. Det finns även plats någon balkonglåda på räcket.” Jag valde murgröna som klätterväxt då soltimmarna här är få. Lindesbergskrukan var ett givet val tack vare dess isolerande egenskaper – perfekt för fleråriga växter om man vill slippa vinterisolera!

Utöver växter, ett hopfällbart bord från BergaForm och en liten soffa från Cinas valdes utomspottar och en bärbar terassvärmare för att förlänga säsongen. Till golvet valdes det fantastiska konstgräset Royal Grass Deluxe. För att öka mysfaktorn i uterummet och ge insynsskydd monterades ett balkongskydd runt räcket. Detta utfördes av Montage & Solskydd.

Såhär tyckte kunden: ”Balkongen har från att ha varit en betongplatta blivit en grönskande oas som jag så ofta jag kan sitter och njuter på. Konstgräset är underbart, blommorna trivs och kryddorna växer fortare än jag hinner skörda.
Terrassvärmaren har jag inget behov av ikväll, men jag har testat och jag vet att bara det är uppehållsväder så kan jag njuta på balkongen även under hösten. Investeringen jag gjorde på balkongen är väl värd sina pengar.
Fram till slutet av augusti använde jag balkongen i princip varje dag. Under min semester så åt jag varje måltid på balkongen, bara inte vädret störde. Stort tack Linda.”

Hoppas detta har inspirerat någon till lite balkongfix. Man kan ha fint även på höst och vinter, fast då enklast med hjälp av lyktor och utebelysning kvällstid. / Linda

« Tidigare Poster