maj 5

Lantligt på stadsbalkong av Lovisa Cullheim, City

Dagens reportage på sid 12-15 i tidningen Stockholm City, är faktiskt ett resultat av att journalisten Lovisa Cullheim läst denna blogg och blev intresserad att inspirera läsarna till stadsodling på sina balkonger. Fotograf var den odlingsroade Sara Mac Key. Ladda ner artikeln som pdf (3 MB).


I bakgrunden syns SMD Designs i dagarna lanserade Urban Garden-koncept i vitt och grönt, som praktiskt går att bestämma bredd på mellan 60 -100 cm, deras snygga balkonglådor Jorda som går att hänga upp på de flesta balkongräcken, den roliga utomhuspuffen Stubbe, Ecolight Nordics praktiska och fina LED-spotlight samt på golvet det underbara konstgräset från Konstgräsexperten som numera går att köpa på nätet.


Ovan: Berga Forms supersnygga fåtölj med cocktailbord Mr Gardner som finns i olika färger. Nedan: Vertical Gardens smarta nyhet Trio Cottage med spaljé som med sin självbevattningsinsats och lätt urtagbara insatser lämpar sig bra för balkongodling. Alla planteringskärl kommer att finnas att känna på 1-6 juni i Balkongshoppens inspirationshörna på Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

Dela med dig / Spara inlägget
okt 24

En av Lindas konsultationskunder hade följande önskan: ”Denna balkong i norrläge ska ge plats åt två vuxna och ett barn. En skön soffa med möjlighet till relaxa, fika och enklare måltider eftersökes. Här ska familjen kunna luta sig tillbaks en stund, sitta ner och äta en bit och bara mysa, det ska även vara en bra plats för den lilla dottern att leka på. Familjen önskar växter för en frodigare och mer ombonad känsla, men då balkongen ligger i norr utan några direkta soltimmar så måste växterna väljas efter denna förutsättning.”

Ja, så löd introduktionstexten till projektbeskrivningen. Utmaningen här låg framförallt i att få till en känsla av frodighet i norrläge.

När Linda jobbar med växter (och då kanske framförallt när det handlar om ettåriga sommarblommor) i norrläge brukar mitt tips vara att välja plantor vars bladverk är frodiga och uttrycksfulla. Alltså att välja växter där man inte främst är beroende av blomning.

För att få till en frodig och grön grund samt ett mjukt underlag för den lilla dottern att sitta och leka, i valdes konstgräset Royal Grass Delite.

I den befintliga trälådan planterades en slingrande Blomma för dagen, Ipomea, för de frodiga bladens skull, tillsammans med Ajuga och limegrön Spetsmössa. Kontrasten mellan den mörka Ajugan och den ljusa Spetsmössan tycker jag själv gav en spännande lekfullhet till planteringen.

Den nätta spaljén Zling som man ser nerstucken i lådan, är designad av LZN Design.

I Lindesbergskrukan Japan blev det en vintergrön dvärgrhododendron tillsammans med en grön njurvinda eller silverfall som den även kallas (vanligtvis är den silvrig). Hela balkongen ramades slutligen in av balkonglådorna Jorda från SMD Design, som planterades fulla med fantastiska Fuchsior!

Kundkommentar:
”Vill bara säga att vi är jättenöjda med resultatet! Elsa har lekt med dockor ute på balkongen hela kvällen, och även myst med en dvd i soffan. Tusen tack för bra rådgivning och utförande!” [2010-06-18]

okt 22

En vinterdag som denna kan det vara trevligt att läsa om en försommarkonsultation. Denna terrass på Medevigatan är ett av Lindas konsultationsuppdrag. Hon bad familjen att skriva några korta rader om deras upplevelse av konsultationsprojektet.

Kundkommentar från mannen:
”Vi hade flyttat från villa till en lägenhet i stan med en stor terrass. Vi hade tagit med oss en del möbler från trädgården men behövde vägledning för att skapa ett antal rum av vår terrass som var c:a 70 kvm stor. Vi sökte runt och var även på någon föreläsning om växter på terrasser. På nätet fann vi sedan Balkongshoppen. Vi inledde samarbetet med en idéskiss där Linda föreslog tre rum som skulle skapas via olika växter, möbler och belysningar. Vi bollade skissen några gånger innan vi kände oss nöjda.”

”Första steget var ett antal möbler bl .a för att skapa vad vår dotter numera kallar ”kutterhörna”. Hörnan består av två hörnfåtöljer som bildar en soffa som fångar upp det sista av solljuset innan solnedgången. Framför soffan har vi ett litet bord som också kan tjäna som sittdyna. För att skapa ett rum kompletterades det hela med matta och trevlig belysning som inramas av gröna växter.”

”Då vi hade lite ont om tid fick vi hjälp med steg två, som innebar hjälp att handla och plantera de växter som vi kommit överens om i de c:a 10 Lindesbergskrukorna som placeras ut i grupper.”

”Parallellt med detta ordnade vi vissa saker själva såsom markiser, balkongskydd, byggde ihop ett växthus som vi hade spontaninhandlat tidigare”.

”Steg tre i hjälpen från LInda var samtidigt pricken över i:et dels ett vattenspel och dels belysning. Vi hat nu fått tre underbara rum att vara i under sommarhalvåret, ett matrum, ett vardagsrum och familjens favoritplats har blivit ”kutterhörnan”. Vi känner att vi nu kombinerat innerstadens möjligheter med villatomtens ute möjligheter i grönska på vår terrass.”

”Samarbetet med Linda har skett i iterationer och kommer fortgå med ytterligare förfiningar. Vi är mycket nöjda med resultatet så här långt.”

Kundkommenterer från frun:
”Efter att ha varit med trädgård i många år med allt vad det innebär kände vi att vi ville ha något mer lättskött. Vi var helt överens om att vi skulle ha en balkong men att det skulle bli en 65 kvm stor terrass hade vi aldrig kunnat drömma om.
Visserligen hade vi erfarenhet av växter och en del utemöbler hade vi sedan tidigare men här kände vi att vi behövde hjälp. Med Lind aoch Balkongshoppen kom vi helt rätt. Allt ifrån första mötet till att förverkliga vår terrass har gått helt enligt planering. Det enda är att man blir så inspirerad att man bara vill ha mer. [2010-09-26] /
Kul med så nöjda kunder, Linda :-)

okt 18

Många vill ha fint på balkongen, men det är inte alla som vill boka ett åtgärdsmöte där utgången allt om oftast blir att jag gör hela jobbet med planering och inredning av balkongen/uteplatsen.

Alternativet till detta kan vara ett inspirationsmöte som är perfekt om du som kund känner att du har tid och lust att själv göra jobbet – men kanske behöver lite expertis och bollplank på ämnet, vilket var fallet med denna ensamstående Farsta-bo som jag träffade en mörk februarikväll.

Det är otroligt roligt att se sina idéer överföras till någon annan, som sätter sin egen prägel och som sedan skapar något eget.

Kundens kommentarer:
”Jag gjorde klart golvet i går. Som du ser på bifogade bild inspirerades jag tydligt av dina förslag. Jag tycker det blev bra =).” 2010-03-29

”Plötsligt stod jag där med en hyfsat stor balkong som jag verkligen ville utnyttja. Men jag visste inte vad det finns för golv, vilka material som passar bäst för utemöbler, vilka sorts växter som trivs på en balkong utan alltför stora krav på omsorg, eller om hur man bäst värmer upp en balkong när höstkvällarna kommer.

Men idag vet jag. Och balkongen är färdig. Fast våren knappt har kommit sitter jag där ofta med en bok och en kopp kaffe. Eller ett glas vin. Och jag njuter varenda minut. Jag har fått just den plats som jag strävat efter. En plats där jag kan trivas och koppla av.”

”Allt har gått som en dans efter ett par timmars konsultation med Linda från Balkongshoppen. Utan hennes råd hade jag satsat på fel material och fel möbler. Det hade blivit dyrt. Den råd lyder, sparar pengar och får en bättre balkong. Jag har haft väldigt stor nytta av dina tankar och förslag. Din tacksamme kund.” [2010-03-30]

Så här såg det ut innan golv och möbler kom på plats.
En eloge från mig till denna händige man från Farsta! / Linda

okt 14

Första gången jag klev ut på denna långsmala terrass låg dimman tät vilket fick fart på fantasin. Efter bollande av idéer började familjen och jag att ta grepp om terrassens framtida utseende.

Denna terrass ska rymma barnens lekfulla odlande, familjens middagar samt en skön men karg grönska. Familjen vill använda terrassen som ett extra vardagsrum där de kan umgås, leka och mysa. Det ska även finnas möjligheter för familjens kanin att sträcka på benen här. Känslan i material som eftersträvas är hav och strand, och Gotland är sinnesbilden.

Därför lades ett redan grånat och slitstarkt Timber Teckgolv inramat av vit-grå sjösten längs kanterna.

Utdrag från projektbeskrivningen gällande växterna:
På denna terrass eftersträvas en karg frodighet. Växterna ska i möjligaste mån vara fleråriga och därmed återkommande. Växtvalet ska vara varierande och oregelbundet i form och höjd. Fokus ligger inte på blomning, snarare på föränderlighet, härliga bladverk, gräs, mossa, taklökar.

Den färgskala jag tänker mig ligger från frodigt grönt till silver- grå- blå, kanske med inslag av vitt. Krukorna som föreslagits är Linderbergskrukan, då de passar utmärkt för ett lyckosamt odlande av fleråriga växter.

För att tillgodose möjligheten till eget odlande föreslog jag ett växthus och en drivbänk. När jag var på återbesök i slutet av september var det dags att skörda både smultron och (förvånansvärt stora) morötter!

För att skapa lite atmosfär med belysning kvällstid valde jag utespotten Emil samt designergolvlampan Torch. / Linda

Kundkommentar:
Terrassen blev jättefin! En del av en strand/brygga högt upp i ett hus på Lilla Essingen, ger verkligen ett fint intryck. [2010-06-04]

okt 5

Jag, Linda, anlitas både för konsultationer av uterum och balkongstylingar. Har i detta blogginlägg letat fram några stylingar för att förhoppningsvis visa er hur mycket en enkel balkongstyling gör för helhetsintrycket. Jag hoppas i alla fall att ni i mina före-och-efter-bilder nedan också ser den enorma skillnad som lite inhyrt ”piff” kan göra ☺

Balkongstyling kallas alltså den tjänst när någon fixar i ordning ett uterum inför fotografering och försäljning. Kunden eller mäklaren anlitar en konsult (förslagsvis mig) för att hyra in de möbler och tillbehör som krävs för att presentera balkongen, eller terrassen, på ett så fördelaktigt sätt som möjligt för deras lägenhetsspekulanter.

Jag försöker visa spekulanterna på de möjligheter som objektet har att erbjuda.
Ibland har kunden en del egna fina möbler och krukor som stylisten kan använda, men ofta blir allt utbytt.

Stylingarna i blogginlägget är från tidigt i våras när snön fortfarande låg kvar och isen just började släpa sitt tag om Luxviken i Lilla Essingen. Ett av objekten såldes dessutom till rekordpris! Knappast svårt att gissa vilket? / Linda

I stylingen nedanför ingick hyra av betongmöblerna, trädgårdstavlan och de fina krukplanteringarna med vårblommor.

Nedanför: Uthyrning av 4 retrostolar Bermuda, ett Pixbord, ett balkongparasoll med fot och balkonglådor från SMD inkl. planterade vårblommor.

Nedanför: Här hyrdes loungemöbeln Marbella ut tillsammans med Fårö golvlampa och Fårö bordslampa.

I sista bildparet stylades balkongen med bordet Tuscany, stolarna St Tropez och längst bort de stilrena golvlamporna Torch.

sep 24

En av mina konsultationer med åtgärdsmöte, var en relativt generös balkong på 5 kvm, men med en lite knepig triangelform. Uppdragsgivaren, ett ungt par med barn på Lugnets Allé i Sjöstaden ville ha hjälp för att få ihop en bra helhet beträffande färg och form, material och lämpliga växter, på denna lite svårmöblerade yta. Som konsult får man ibland lite svårare stylinguppdrag och detta var ett av dem :-)

Kunden är från början bestämd på att de vill ha ett rejälare och bekvämare möblemang, gärna en soffa eller bänk, för så många som möjligt. Utmaningen låg främst i att hitta något som går in på ett bra sätt utan att ta över all yta. Man ville nämligen även kunna odla en del ätbart samt få till en hängande och klängande växtlighet. Puh, tänkte jag när jag klev ut på balkongen första gången. Det var bara att sätta fart med att mäta vinklar och vrår och att börja skissa på något som skulle få plats.

De ville ha brun rotting och mörka krukor, men när jag såg balkongen från det angränsade ljusa vardagsrummet, föreslog jag en ljusare färgskala för att skapa en naturlig övergång mellan rummen. Tyvärr är många lite skeptiska till ljusa möbler för att de så lätt blir smutsiga. Och visst blir de det, men smuts går att torka av. Och ofta syns damm och pollenl ännu mer på mörka möbler. Färdig argumenterat – det blev en ljus färgskala denna gång!

Vi valde Marbella serien i White Wash, ljus rotting. Notera det smarta att välja den runda ottomanen med både dyna och glas, för att få dubbel användning (bord/sittpuff/fotpall). Till detta passade de gråa balkonglådorna Balcony planterade med säsongsväxter i vitt, silver och blått. Till nyttoväxterna valdes den större Lindesbergskrukan Terrass och i det trånga utrymmet bakom dörren placerades gråa hopfällbara Bozzkrukor med slingrande Törnrosas-kjortel.

Som utomhusbelysning valdes golvlampan ur Fårö-serien från Markslöjd och en silvergrå bärbar terrassvärmare från Silverline. Och jäklar vad bra det blev! Sim salabim…

Kundkommentar på telefon:
”Linda, jag är så nöjd! Det här blev så himla bra och vilken tur att vi gick i den ljusare färgskalan. Det harmonierar så bra i färg och form med soffan inne, och lampan i fönstret! Hade du noterat att en lampa som stod inne på fönsterbläcket ser nu ut som en miniatyr av den golvlampa som står utanför? Det här blev den naturliga förlängning av vardagsrummet som jag har längtat efter. Bra jobbat!”

Sånt beröm värmer och ger mersmak. Återkommer snart med fler konsultationer./ Linda


Sjöstadsfamiljens lilla örtagård. Ni som har kryddväxter på balkongen, glöm inte att skörda allt innan vintern! Kan användas att smaksätta olivolja med, att frysa eller att torka. Vilket som är bäst beror på sorten.

sep 22

Ytterligare ett av årets tidiga konsultationer med åtgärdsmöte. Den L-formade terrassen i Sjöstaden är något större än en standard balkong. Det är ett enmanshushåll och uppdragsgivaren önskade ett komfortabelt sittande för en till flera personer. Två sköna fåtöljer med ett bord, solplats samt komfortabel sittplats för fler.

Här ska man kunna luta sig tillbaks i solen, sitta ner och ta en fika, läsa en stund, blicka ut över Hammarby Sjö och samtala med nära och kära. Växtlighet önskas för att skärma av mot insyns och göra det lite frodigt.


Så här såg terrassen ut innan konsultationen plus min skiss med L-form och mått.

Från början var denna kund ganska övertygad om ett ”standard möblemang” med bord och 4 stolar, plus en önskan om solplats och någon skön fåtölj. Vi tittade på en del sådana lösningar innan jag föreslog en loungemöblering i stället. Här är ett utdrag från min projektbeskrivning beträffande möbler:

”Jag föreslår en Loungemöblering i konstrotting för att få en ordentlig sittplats, som fyller många behov i ett och samma möblemang. Här kan man skönt sitta och ta en fika i lugn och ro, eller umgås i lite större sällskap. Här finns också gått om plats att slänga upp benen och vila en stund. Materialet är oerhört lättskött och slitstarkt, kan stå ute året runt. De lösa modulerna gör det möjligt att möblera om vid behov.

Och slutligen valde kunden loungemöbler från TGI ur utemöbelserien Marbella. Under våra samtal har han poängterat sin glädje över just detta, att jag föreslog något som låg utanför hans föreställning om vad man kan göra på en terrass.

Då denna kund var tidig i starten kunde vi vara klara med planeringen lagom till de första vårsolstrålarna, jag var på plats och planterade så snart den värsta vintern hade släppt taget om terrassen. Då blev det en härlig vårplantering med narcisser, pärlhyacinter (när jag ser denna bild kan jag fortfarande erinra doften till min näsa), penséer och stjärnöga.

Några veckor före midsommar var jag tillbaka och bytte till fleråriga växter. I de isolerande Lindesbergskrukorna ut mot Hammarby sjö blev det planterat med Lavendel (agustifolia), Alpklematis, funkia (Hosta fortunei Francee) och näva (Geranium Rozanne) (se bilden nedanför).

I den bortre änden mot skärmväggen ville jag dels plantera något som på sikt kommer att skärma av lite mer, dels något som ljusnar upp denna något mörkare del av terrassen (se bilden näst högst upp). I dessa krukor blev det Oxbär på stam (Cotoneaster suecicus `Coral Beauty´) med Prickbräcka (Saxifraga rodundifolia) i nederkant, samt en gulbladig Smällspirea (Physocarpus opulifolius `Dart´s Gold´) med murgröna (Hedera) undertill.

Dessa krukor är i keramik och för att underlätta vinterteckningen av dessa har jag klätt insidan av krukorna med ett lager med liggunderlag =). Nästa vecka ska jag på återbesök och se över det hela inför höst och vinter.

Kundkommentarer:
Det har ju blivit kanonfint, jag är supernöjd över det du gjort med min balkong.
Nu behöver det ju inte heller bli så varmt i sommar för nu har jag ju både bärbar infravärmare och filtar för att hålla mig varm, kanon! Tack så här långt för ett proffsigt och mycket bra utfört jobb.

Nästa bloggbalkong ligger på Lugnets Allé i Hammarby Sjöstad. / Linda

sep 21

Lindesbergskrukorna Japan small och Japan Terrass med utespotten Marcus.

Äntligen tid att blogga om några av årets inspirerande balkongprojekt. Årets första Konsultation med åtgärdsmöte påbörjades redan i februari. På Repslagargatan ligger denna normalstora balkong (1.40 x 2.60). Det är ett enmanshushåll och uppdragsgivaren önskade ett komfortabelt sittande för 1-2 personer omringad av frodig och lättskött växtlighet. Här ska han kunna sitta ner och äta en bit och kanske flytta ut kontoret en skön dag.

Utdrag från mitt växtförslag: ”En given plats för växtlighet på denna balkong är mot den avgränsande skärmväggen. Här ser jag en kruka med spaljé och en klätterväxt som omfamnar väggen i grönska. Förslagsvis kan detta vara en murgröna då den även är grön på vintern. I nederkant kan säsongens växter få bidra med härliga färger. Det finns även plats någon balkonglåda på räcket.” Jag valde murgröna som klätterväxt då soltimmarna här är få. Lindesbergskrukan var ett givet val tack vare dess isolerande egenskaper – perfekt för fleråriga växter om man vill slippa vinterisolera!

Utöver växter, ett hopfällbart bord från BergaForm och en liten soffa från Cinas valdes utomspottar och en bärbar terassvärmare för att förlänga säsongen. Till golvet valdes det fantastiska konstgräset Royal Grass Deluxe. För att öka mysfaktorn i uterummet och ge insynsskydd monterades ett balkongskydd runt räcket. Detta utfördes av Montage & Solskydd.

Såhär tyckte kunden: ”Balkongen har från att ha varit en betongplatta blivit en grönskande oas som jag så ofta jag kan sitter och njuter på. Konstgräset är underbart, blommorna trivs och kryddorna växer fortare än jag hinner skörda.
Terrassvärmaren har jag inget behov av ikväll, men jag har testat och jag vet att bara det är uppehållsväder så kan jag njuta på balkongen även under hösten. Investeringen jag gjorde på balkongen är väl värd sina pengar.
Fram till slutet av augusti använde jag balkongen i princip varje dag. Under min semester så åt jag varje måltid på balkongen, bara inte vädret störde. Stort tack Linda.”

Hoppas detta har inspirerat någon till lite balkongfix. Man kan ha fint även på höst och vinter, fast då enklast med hjälp av lyktor och utebelysning kvällstid. / Linda

mar 24

Här är mäklarnas råd till dig som ska sälja din lägenhet: Satsa på balkongen.
Med små förändringar kan du få mycket bättre betalt för din bostad.
– En bra balkong höjer värdet med ett pat hundra tusen, säger Henrik Rundgren på Notar till Mitt i Södermalms redaktör Jakob Larsson i senaste numret av tidningen.
Hela artikeln kan du läsa här (sidan 10).

Och visst är det så. Linda får ofta rycka ut på diverse balkongstylingar. Ibland är det säljaren som kontaktar henne och ibland går det genom tips från mäklaren.

Balkongshoppen får du veta mer om Lindas balkongstyling. / Hälsningar från Christina som längtar otroligt till våren.

« Tidigare Poster