Nov 13

vinterbalkong_dark

Snart kommer vinterkylan på allvar, så det är hög tid för dig som inte har haft tid att rensa upp ute och göra balkongen inbjudandes och mysig även om du bara tänker njuta av det inifrån värmen.

Börja med växterna – För det som bor längst söderut är det hög tid att plocka in era fleråriga växter som inte klarar av frostnätter t.ex. pelargoner, krukväxter och chili som fortfarande bär frukt.

När det har varit minusgrader i några nätter är det dags att ta in växterna med knölar och lökar som t.ex. dahlior och liljor. Ta in lökarna, vira in dem i tidningspapper och förvara dem helst kallt och mörkt fast över nollan.

Växtlampor

Vissa Medelhavsväxter klarar några minusgrader på balkongen t.ex olivträd, apelsin- och citronträd, fikon, vindruvor och rosmarin. Om du väljer att vinterförvara växterna inomhusbså spraya dem innan med såpvatten för att slippa ohyra.

Inomhusförvaring – Väl placerade inomhus så bör de stå så svalt som möjligt i ett förråd eller annat fuktigt rum och helst ska de belysas med en övervintringslampa, gärna kopplad till en timer som får vara på halva dygnet (se bra växtbelysning). De bör vattnas mycket sparsamt men få en dusch då och då. Själv råkade jag övervattna mitt apelsinträd som tappade alla blad efter en vinter inomhus. Glömde sedan att slänga trädet utan ställde ut det på balkongen för att slänga det senare, men vips en dag så var alla blad tillbaka.

apelsinträdisolering

Eller utomhusförvaring – Har man ingen bra förvaringsplats inomhus så har jag själv lyckats med att övervintra växterna på balkongen genom att vira in mina krukor med liggunderlag. Låt det gärna stå på en träplatta eller annat som inte leder kylan istället för att står de direkt på ett fryskallt cementgolv.

Vinterisolering

Det kan vara fint att isolera med halm, jutesäckar och mossa plus att kan man så ger också ljusslingor virade runt växterna lite adventsstämning. Och skulle det trots allt bli svinkallt så hjälper det mycket att trä på fiberduk ovanpå växten och ev. värmande ljusslinga.

vinterbalkong

Avsluta med montering av ljusslingor eller annan belysning på balkongen – Välj en dag utan regn och snöslask så går det snabbare och säkrare plus att det är mysigare. Det blir allt vanligare för de som inte kan eller vill ha en riktig julgran väljer en konstgran ute på balkongen. Det finns flera naturtrogna konstgranar med och utan belysning som passar fint inne också. Se våra lättmonterade plastgranar!

Konstgranar med LED-belysning

Saknar du el på balkongen – så är ett arrangemang med ljuslyktor, marschaller, ljung och enar i frosttåliga krukor fina stämningshöjare. Ha gärna en en terrassvärmare och en mysig skinnfäll i närheten om det blir väder för ett glas glögg på balkongen.

Dela med dig / Spara inlägget
jan 22

Naturliga material, stämningsfull belysning och retrostil på vårens Formexmässa.
Vi låter bilderna tala för sig själva.

formex2016_0754

formex2016_0755

Äntligen riktigt snygga sprutlackade stolar anpassade för uterummet. Håll utkik senare i vår bland  utestolarna på Balkongshoppen.se

formex2016_0756

formex2016_0758

Vår nya trådlösa ankarlampa kan både hänga på väggen och ha fristående på balkongen, men den måste tas in på natten. Längst till vänster syns Stikkan Designs fina fiskarflöten.

formex2016_0760

formex2016_0771

Ovan: helt nya Märta plastmatta från Horredsmattan som snart kommer in på Balkongshoppen i massor av pastellfärger och om man tröttnar på färgställningen så kan man bara vända på mattan.

formex2016_0781

formex2016_0788

formex2016_0807

Ovan: Plantui´s nya Smart Garden växtbelysning i fin Mumin-tappning. Kommer ev. in i nätbutiken senare i vår. Kolla gärna under Inomhusodling & Växtlampor.

formex2016_0813

Mycket marin inredning på vårmässan, så vårt marina tema håller fortfarande måttet :-)

formex2016_0816

formex2016_0821

formex2016_0825

formex2016_0827

formex2016_0829

formex2016_0832

apr 5

2014_1_trendkitchen

Ja nu ska vi ”alla” kunna skörda egna kryddväxter, bär och grönsaker på balkong eller uterum, för att vi senare ska kunna umgås och laga maten tillsammans med våra vänner utomhus. Trenden med stadsodling och laga mat utomhus har skapat några smarta produkter varav vi har plockat ut några.

 

2014_3b_minigarden

2014_3_minigarden

Minigarden Vertikal – är ett nytt lättskött modulsystem för vertikal odling som underlättar att sprida trenden med urban och vertikal odling. Man kan odla längs med balkongsidorna, skapa en växtvägg på altanen eller en inomhus. Ett set innehåller nio krukor. Det går att kombinera många set och komplettera med Minigarden Corner för snyggare hörnavslut samt ett dropp-bevattningssystem. Denna helt nya serie odlingskärl finns i fem färger.

 

2014_7_outstanding
2014_8_roshults

För matroade som är begåvade med stora uteplatser och en bra ekonomi, så finns exklusiva designade kök för uterum från både Röshults och OutStanding. Bägge har i sortimentet kolgrillar, gasolgrillar, diskbänkar och avlastningsbord.

 

2014_6_indukitchens

2014_6_induhallar

Men vill man slippa gasoltuber och grillkol vid matlagning utomhus så har nya varumärket indu+ designat flera exklusiva modeller av köksvagnar (BeechBoy, TomBoy och ServeBoy ovan) i olika storlekar som man kombinerar med eldrivna hällar. Här finns induktionshällar med onezone, multizone, wok eller teppanyaki samt grillhäll med infraröd teknologi. Hällarna är lätta att byta, vilket gör att man kan köpa flera olika och alternera med.

Men de har också MobiCook som är en enklare och alldeles ny köksvagn där allting ingår…..

 

2014_2_mobicook

MobyCook – Årets utekök för balkonger från indu+ är bara att rulla ut och plugga i eluttaget. Här väljer man modell med induktion multizone eller en kraftfull infraröd grillhäll med hi-light teknologi alternativt den större modellen med bägge två. Längd Solo: 50 cm eller Duo 100 cm. Givetvis har allting sitt pris, men en fördel med indu+ utekök är att de kan användas både utomhus och inomhus. Vilket också gör det enkelt att bara rulla in allting i händelse av regn.

 

2014_4_egg_bordlampa

Avslutningsvis, äter man ute sena kvällar så är det stämningsfullt med några bordslampor t.ex. Egg, som är en ny sladdlös uppladdningsbar LED-belysning som inte kräver något eluttag vid bordet. Nu väntar vi bara på värmen. / Mvh Christina

 

mar 6

Utematta från adesso kollektion

Nu när snön smälter bort från våra uteplatser hör många av sig och vill ha råd hur de ska få till sina vintertrötta balkonger. Vi startar alltid med att fråga vad de har för golv på uteplatsen. Till dem som har ett tråkigt cementgolv, är vårt första råd att åtgärda detta allra först. Har man en mycket liten budget, ger vi rådet att välja en plastmatta från t.ex. Horredsmattan att ställa sina utemöbler på.

Royal Grass Konstgräsmatta

Har man en något större budget så är absolut vår konstgräsmatta Royal Grass ett bra alternativ för 544 kr/kvm (ej att förväxlas med AstroTurf eller billiga filtliknande konstgräsmattor). Vårt konstgräs ska alltså ligga ute året om vilket många förvånas över. Det är marknadens naturligaste, är lätt att lägga själv och är underbart skönt att gå barfota på samt torkar förvånansvärt snabbt upp efter en regnskur. Frekvent i mattan sitter dräneringshål som dränerar 60 liter vatten/min/m². Ni kan installera konstgräset själv. 8 års garanti på att det håller samma färg.

Teak tv och acasia thBilden ovan: Tv. trätrall i teak och den högra är trätrall i accasia. Jämfört med de flesta acasia-plattor på marknaden är denna extra tät mellan träribborna vilket gör att man slipper se plastunderredet.

Mångas favoriter är trätrall som också är relativt lättlagt. Innan man tar beslutet att välja det billigaste trätrall i acasia som vi har marskampanj på för 19:90 kr/platta (219 kr/kvm) istället för det tåligare Trätrall i teak (825 kr/kvm) bör man tänka igenom om det är värt besväret. För acasia håller inte lika länge som teaken gör (bilden nedanför) och man riskerar att få göra om jobbet med att lägga trallen igen samt att man bör olja in acasia minst en gång varje år.

Trätrall Teak

Förra årets nyhet Stikkan Designs stenmatta har fått en storasyster, Stor rund stenmatta för utebruk, 80 cm i diameter. Med lite fantasi kan man blanda olika golvmaterial till en skön oas. Nackdelen är att stenmattan måste in på vintern.

Rund stenmatta

adesso kollektion har utemattorna Cyclo (sista bilden) gjorda av återanvända cykelslangar i flera modeller och tre storlekar. Yoga och Zen (första bilden) heter deras utemattor vävda av polypropylene som har behandlat med samma mögelmedel som används till båttampar. Dessutom rinner regnvattnet av direkt från mattan. I samma material och med samma behandling finns också de läckra utemattorna Namada (bilden nedan) i två färgställningar inspirerade av Orienten. / Mvh Christina

Namada utematta
Cyclo utematta

Nov 18


Den vänstra adventsljusstaken har LED-belysning och den högra som lyser alldeles för starkt har traditionella gamla glödlampor.

För dig som tröttnat på att byta glödlampor i adventljusstakarna finns äntligen en universell lågenergi-lampa med E10 sockel som du kan använda i dina gamla adventssstakar. Denna LED-lampa minskar energiförbrukningen med 97 % och håller 10 gånger längre än traditionella lampor. Dessutom kan samma lampa användas till alla olika armaturer istället för att ha flera olika varianter och ljuset blir behagligare (se jämförande bilden).

De nya LED-lamporna i varmvitt sken har snyggare sken än de gamla glödlamporna och de finns både i klart glas och några modeller med frostat glas. Detta betyder att den gamla adventsljusstaken uppgraderas helt genom att enbart byta ut glödlamporna. Då gör du en insats för miljön och samtidigt sparar elkostnader då LED-lamporna håller i tiotusen timmar och förbrukar endast 0,1 watt.

Andra fördelar är att LED-lamporna fungerar i alla sorters adventsstakar, lucialjus etc. Och det kanske viktigaste skälet är att du kan ha dem tända dygnet runt utan brandrisk då de aldrig blir varma. Speciellt viktigt med de traditionella adventsstjärnorna i papper till vilka det finns LED-lampor med E14 eller E27-sockel.

aug 28

Bästa balkongtipsen som finns att läsa i en intervju med mig, Christina Turesson, gjord av frilansjournalisten Caroline Engvall för Mälardalens tidning ”Hemmaliv”.

Hela artikeln vart riktigt bra (tycker jag), men eftersom den inte är skriven av mig så publicerar jag bara den lilla gröna faktarutan.

1.) Täck balkonggolvet med endera klickgolv, konstgräs eller för den mindre kassan kanske det räcker med en rolig plastmatta. Ett naket betonggolv ger inget ombonat intryck.

2.) Satsa på växter, växter och ännu mera växter. Med växterna kommer humlor och fjärilar (även på 7:e våningen i Sjöstaden).

Det behöver inte bli så dyrt om man väljer fleråriga växter som klarar kylan vintertid. Viktigt att då isolera krukorna med liggunderlag och säckväv. Enklast överlever växterna kyla och värme i STORA planteringskärl. Och de som inte klarar vinterkylan som till exempel citrusträd plockar man bara in i tid.

3.) Häng upp amplar på väggen om du inte vill ta plats från golvet. Balkonglådor med självbevattningssytem sparar mycket huvudbry sommartid.

4.) Skaffa några ljuspunkter som ger stämning varma höstkvällar, men som också är fina att se på från insidan. Ljuspunkterna kan vara spotlights, lysande krukor eller LED-strips som man kan klistra på längs med balkongräcket.

5.) De vanligaste misstagen är att många använder balkongen som en sopstation för pantglas och gamla tidningar. Måste man nödvändigtvis ha ”soporna” där, så göm dem hellre in en dynlåda som du dekorerar med båtdynor, för då funkar förvaringen också som en sittbänk.

Sist men inte minst, ta det lugnt och tänk igenom noga vad just du vill ha ut av din balkong. Kanske är det allra viktigaste att en fin kväll bara kunna sitta som jag och njuta av ett glas gott vin.
Lycka till!/ Christina

aug 16

I dag öppnade höstens Formex på Stockholmsmässan. Jag hittade inte så överdrivet mycket nyheter, men lägger ut lite bilder från några av våra utställande leverantörer samt andra utställare som tydligt visar att den industriella stilen samt råa material fortfarande hänger kvar som trend.

Alltså syntes mycket inredning i slitna material, läder, rep, rör, vedträn, nitar osv.

Nu finns våra fina odlingsstickor och citatskyltar från Ernst Kirchsteiger också svart- och vit lack.

Ovan: Roliga odlingsgranater från Kabloom samt praktiska dörrmattor från Tica (nedan) som vi kanske kommer att sälja i vår.

Ovan: De ursnygga konstverken och handgjorda kuddarna skapade av Oscar Borgström kan man snart beställa med egen text på hos Balkongshoppen.
Nedan: Marknadens finaste fårskinn från Skandilock Design kommer du snart att kunna hitta hos oss.

Åsas fina handgjorda tomtar och vättar blir fina som årets julpynt.

Ovan: Roliga stolöverdrag att pigga upp gamla stolar med. Nedan: Vår leverantör Stikkan Designs fina monter.

Till jul kan du beställa Stikkan Designs roliga julkuddar hos oss på Balkongshoppen.

Ovan: Ernst fina kruka i svart. Nedan: LZN Designs snygga och stilrena monter får avsluta min svit av bilder från 2012 års andra och sista Formex-mässa. // Christina

aug 16

Härliga ljumma augustikvällar i uterummet kan bli dubbelt så trevliga med lite utelampor. Vi har tips på lite olika lösningar på utebelysning på allt från den lilla balkongen till den stora trädgården.

Otroligt, men effekten med energisnål LED-belysning är enormt effektfull oavsett om du är ute, eller om du endast njuter av ljuseffekten innifrån. Den nyaste urläckra LED-produkten som kommer nu i slutet av augusti är den uppladdningsbara LED-lampan GP Colorplay Globe som man kan ha både i poolen, på balkongen eller inomhus. Går att dimra eller att låsa till en färg om an vill.

En annan fantastisk LED-produkt som kommer att bli stor både inomhus och utomhus är den Eco Lights nya LED Strip RGB som finns i 5 meters kit. Perfekt att fästa ute på balkongen under fönsterblecket, eller under en list på balkongräcket, under en bardisk inomhus etc. Och man kan dimra eller låsa till enbart varmvit färg om man vill.

Har man trädäck på balkongen eller terassen, men inte vill/eller inte kan, försänka belysningen i trädäcket så finns lösningen i LED Decklight komplettset som skruvas på ovanifrån. I ett set ingår fem Led-lampor som kan kompletteras med ytterligare fem Extensionsets (3 lampor i varje) så att det totalt blir 20 st LED-lampor på en transformator.

Vill man plantera växter i en lysande kruka utan att betala en massa pengar så finns lösningen i en lysande LED-kruka i terrakotta som okså finns med vitt ljus. Detta kan man komplettera med en energisnål LED-spotlight, Multi spot LED.

Och min favorit Cuby Light, lysande bord, som faktiskt är den enda icke-LED-belysningen i detta blogginlägg. Den funkar både inne och ute och som bord eller tillfällig sittpall. Finns i vitt eller grönt.

Slutligen önskar jag, Christina, dig en lysande höst med mycket nöje utomhus :-)
.

maj 5

Lantligt på stadsbalkong av Lovisa Cullheim, City

Dagens reportage på sid 12-15 i tidningen Stockholm City, är faktiskt ett resultat av att journalisten Lovisa Cullheim läst denna blogg och blev intresserad att inspirera läsarna till stadsodling på sina balkonger. Fotograf var den odlingsroade Sara Mac Key. Ladda ner artikeln som pdf (3 MB).


I bakgrunden syns SMD Designs i dagarna lanserade Urban Garden-koncept i vitt och grönt, som praktiskt går att bestämma bredd på mellan 60 -100 cm, deras snygga balkonglådor Jorda som går att hänga upp på de flesta balkongräcken, den roliga utomhuspuffen Stubbe, Ecolight Nordics praktiska och fina LED-spotlight samt på golvet det underbara konstgräset från Konstgräsexperten som numera går att köpa på nätet.


Ovan: Berga Forms supersnygga fåtölj med cocktailbord Mr Gardner som finns i olika färger. Nedan: Vertical Gardens smarta nyhet Trio Cottage med spaljé som med sin självbevattningsinsats och lätt urtagbara insatser lämpar sig bra för balkongodling. Alla planteringskärl kommer att finnas att känna på 1-6 juni i Balkongshoppens inspirationshörna på Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

okt 14

Första gången jag klev ut på denna långsmala terrass låg dimman tät vilket fick fart på fantasin. Efter bollande av idéer började familjen och jag att ta grepp om terrassens framtida utseende.

Denna terrass ska rymma barnens lekfulla odlande, familjens middagar samt en skön men karg grönska. Familjen vill använda terrassen som ett extra vardagsrum där de kan umgås, leka och mysa. Det ska även finnas möjligheter för familjens kanin att sträcka på benen här. Känslan i material som eftersträvas är hav och strand, och Gotland är sinnesbilden.

Därför lades ett redan grånat och slitstarkt Timber Teckgolv inramat av vit-grå sjösten längs kanterna.

Utdrag från projektbeskrivningen gällande växterna:
På denna terrass eftersträvas en karg frodighet. Växterna ska i möjligaste mån vara fleråriga och därmed återkommande. Växtvalet ska vara varierande och oregelbundet i form och höjd. Fokus ligger inte på blomning, snarare på föränderlighet, härliga bladverk, gräs, mossa, taklökar.

Den färgskala jag tänker mig ligger från frodigt grönt till silver- grå- blå, kanske med inslag av vitt. Krukorna som föreslagits är Linderbergskrukan, då de passar utmärkt för ett lyckosamt odlande av fleråriga växter.

För att tillgodose möjligheten till eget odlande föreslog jag ett växthus och en drivbänk. När jag var på återbesök i slutet av september var det dags att skörda både smultron och (förvånansvärt stora) morötter!

För att skapa lite atmosfär med belysning kvällstid valde jag utespotten Emil samt designergolvlampan Torch. / Linda

Kundkommentar:
Terrassen blev jättefin! En del av en strand/brygga högt upp i ett hus på Lilla Essingen, ger verkligen ett fint intryck. [2010-06-04]

« Tidigare Poster