feb 24

gasolgrill_open

Olika grillar och typer av värmekällor ger olika smaker så vilken grilltyp som du bör välja beror lite på vilken smak du föredrar. Här följer några enkla tips på grillar och grillning, men något som alla grillgaller mår bra av är att de borstas rent och smörjs in med lite olja efter varje grillning.

KOLGRILLAR är fortfarande vanligast och deras fördel är att alla köttsafter och oljor droppar på kolen och förångas i rök som ger maten extra härlig grillsmak. Extra aromatisk blir smaken om du lägger kvistar av t.ex. rosmarin eller enris på glöden.

rosmarin_enris

Men grillar du med kol bör du vänta med att lägga maten på grillen tills att glöden är vit, något som många inte gör och då blir resultatet sämre. Har du gott om tid för grillning så testa vedgrillning med olika träslag för en varierad smakupplevelser.

kol_glod

För att få en fin grillyta som håller köttsafterna inne lägger du köttet över glöden en liten stund sk. direkt grillning. Sedan sprider du kolet ut åt kanterna och flyttar köttet till mitten och stänger locket. Då får du en indirekt grillning vilket är skonsammare och hindrar att köttet blir torrt eller bränt.

pro22ck-leg

KLOTGRILLAR med en stor diameter är att föredra eftersom de grillar bäst på mitten av gallret och om det blir varmt har man fortfarande plats att flytta ut det som grillats klart mot kanterna.

ELGRILLAR kan ev. vara ett alternativ för dig med balkong och griniga grannar, eftersom elgrillen avger mindre os och rök. men dessvärre ger den mindre grillsmak. Man ska också vara försiktig med värmen då grillelementen sitter nära den infraröda grillhällen och därmed närmare köttet, vilket lätt kan göra köttet torrt.

indu_mobicook

GASOLGRILLAR blir alltmer poppis för att de är väldigt lätta att tända samt för enkelheten att kontrollera värmen under en specifik tidsperiod, men under själva grillningen är det viktigt att inte förvara gasolen under grillen även om det finns plats pga säkerhetsrisken att gasolbehållaren blir överhettad. TIPS: StoveAway som döljer den fula gasolflaskan.

En av gasolgrillens nackdelar är att de ger mindre grillsmak än kol, men det kan man enkelt fixa genom att lägga i lavastenar mellan grillgallret och lågorna. Köttet får då bättre värme och grillsmak då olja och fett rinner ned på lavastenarna och förkolnas. Men man bör helst grilla under lock för att få fin färg på biffarna.

premiumgrill

Numera finns det gasolgrillar i alla prisklasser och med alla upptänkliga små finesser som t.ex. Napoleons värsting-grillar som förutom Sizzle Zone och alla andra fantastiska grillfinesser t.o.m har isfack att kyla ölen i varma sommardagar samt innerbelysning och bakgrundsbelysta vred för grillning sena kvällar.

nap_isfack

Men ska man ha en grill till husvagns-semestern så finns det såklart enklare bärbara gasolgrillar att ta med.

barbar_grill

Snart är den härliga grillsäsongen här. Det viktiga är inte alltid vilka finesser grillen har, utan att man har en grill och något gott att grilla …. mao grill & chill! / Mvh Christina

Dela med dig / Spara inlägget