Skillnaden på växtlampor och allmänbelysning

blogg_peps_460

Här följer en sammanställning med för- och nackdelar mellan växtlampor och ljuskällor för generell belysning, typ lysrör och LED lampor för allmänbelysning eftersom frågan dyker upp lite då och då.

LED-växtlampor: används av proffsodlare och är utvecklade med specifika LED-chip, avsedda att leverera just de våglängder som gör mest nytta för plantans tillväxt och trivsel. Förr var det HPS-lampor, men numera övergår proffsen mer och mer till LED-växtlampor.
+ effektivare växtljus som gör det möjligt att odla i rumstemperatur och upp till 26°C med en ökad effektiv tillväxt.
+ har linser för att uppnå hög ljusintensitet längs hela plantan
+ rätt ljusspektrum för odling, underhållsbelysning eller övervintring
+ har speciellt framtagna LED-chip, med specifika våglängder, för optimal prestanda
+ använder speciell frekvensteknik för optimal tillväxt
– högre priser pga produktionen sker i relativt små serier. Detta samtidigt, som det krävs specialkomponenter och specialkompetens.

Lysrör för allmänbelysning: används ofta av hobbyodlare. Den är avsedd för vitt trivselljus för det mänskliga ögat med olika färgtemperaturer i grader på kelvin-skalan. Det mänskliga ögat är dock känsligast för de våglängder som gör minst nytta hos växten, så om man optimerar ljuset för vårt gillande så blir det precis tvärt om för växten.
+ lägre priser
– de avger onyttigt UV-Ljus plus att innehåller kvicksilver som är miljöfarlig.
– de avger en hel del värme och lurar växterna att växa för snabbt vilket resulterar i långa och rangliga plantor, men många löser detta genom att sänka temperaturen i odlingslokalen.

LED-lampor för allmänbelysning:
– oftast uppbyggda kring massproducerade blå LED-chip, med våglängder som inte riktigt passar växter, och saknar normalt helt röda våglängder. Därför ger de inte tillräckligt med ljus som är användbart för växterna.

Slutligen: Det finns tusentals LED-tillverkare i Kina. Många tillverkar också växtlampor. Men uttrycket ”du får vad du betalar för” gäller särskilt för Kina.
Se Växtlampor för Inomhusodling. Hoppas att ni blivit lite klokare och lycka till!
/ Mvh Christina

blogg_inomhusodling

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.