Dags att odla vitlök på balkongen

garlic_2016september

Vitlök och vårlök är otroligt lätt att odla. Bara att sticka ner klyftorna i jorden på hösten och skörda sommaren därefter. I stora delar av Sverige kan man fortfarande odla vitlök i september och oktober och bor man i norra Sverige gör man det normalt lite tidigare.

Man sätter ner vitlöksklyftorna 5-6 cm ner i jorden med spetsen uppåt. Sätt dem inte så nära varandra utan låt de ha ett plantavstånd på ca 15 cm. Helst ska man använda vitlökar avsedda för sådd, men det brukar funka bra med vanlig vitlök från matvaruaffären också. Själv har jag provat att plantera ut vårlök mellan mina vinrankor med mycket gott resultat.

Tänk på att inte låta jorden bli för blöt, men bäst resultat får man i porös och gödslad jord och viktigast av allt – skörda inte för sent för då faller klyftorna isär. Ett tecken på att vitlöken är klar att skörda är när bladen börjar att bli gula. Inget smakar godare än närodlad mat och kryddor.

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.