Skörda kryddväxterna innan semestern

Så här såg det ut i början på sommaren när jag precis hade planterat mina kära kryddväxter på balkongen. Men igår precis innan jag skulle ta semester och åka ut till mitt landställe så konstaterade jag att min kryddväxtodling såg ut som en djungel där både myntan, persiljan, oreganon och basilikan hade skjutit i höjden lite för mycket, och det var endast timjan och rosmarinen som såg normalstora ut (glömde tyvärr att fota odlingen innan skörden).

Det första som slog mig är att det är givetvis synd att lämna denna goda odling för att någon timme senare köpa nya på ICA. Dessutom ska man klippa av kryddväxterna innan de bara blir långa stänglar annars börjar de snart att blomma och mister lite av smaken.

Jag klippte därför av det som började att bli för långt och la alltsammans sorterat i fyra plastpåsar, en för varje sort, la en bit fuktigt hushållspapper i varje påse och snurrade runt resp. påse i luften så att de blev fyllda med luft och knöt försiktigt ihop dem så att resp påse inte blev helt tät. Vid framkomsten till sommarstället åkte påsarna in i kylskåpet.

Ett dygn senare ser kryddorna lika fina ut som vid gårdagens skörd. Basilkan kommer att användas i morgondagens mosarellasallad, oreganon troligen i hemlagad pizza, persiljan i pesto och myntan blir till sommarens drinkar och efterrätter.


Ett litet tips till nybörjaren:  Lämnar man sina kryddväxter ensamma mitt i sommaren, och de är utsatta för mycket sol så mår de bra av en skyddande våxtduk. Finns bl.a att köpa i järnaffärer som säljer lecakulor mm. Trevlig semester!/Christina

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.