Dessa växter överlevde vintern utomhus


Nyinköpta vinrankor

Inhandlade idag dessa fyra härliga vinrankor för att plantera i mina Urban Garden planteringskärl. Förra årets misstag var att plantera mitt apelsinträd i en av dessa och paprikor i den andra utan att tänka på att ingen av dem kan övervintra utomhus.

Utan apelsinträdet planterades under hösten om i en sjäkvbevattningskruka från Vertical Garden och placerades i vardagsrummets norrläge. Sensmoralen är att tänk på att inte plantera fleråriga växter som inte klarar att övervintra utomhus i en Urban Garden.

Igår flyttade jag ut apelsinträdet i dess ”vinterkruka” Cubico Color 40 som den får stå kvar i så att det blir enkelt att flytta in den i höst igen. Jag måste bara komma ihåg att ta bort dräneringspluggen så att den inte dränks vid nästa skyfall.

Murgrönan från förra året

Jippi, första gången som en murgröna överlever vintern ute i kruka på terrassen. Förra gången som jag köpte murgröna så råkade jag köpa en sort med små blad, och de klarar inte en vinter ute, utan det är bara de med stora bladen som brukar klara vintern ute. Fråga i affären innan du köper, för det blir både dyrt och jobbigt att köpa nya varje år.

Magnoliaträdet

Detta Magnoliaträd har nu klarat två vintrar utomhus, men jag köpte tre stycken och den första fick ohyra och dog redan första sommaren och dum som jag var så ställde jag alla tre krukorna väldigt nära varandra så att kruka nummer två blev också smittad.

Tänk på att vara försiktig med de första solstrålarna på våren. Täck träden med fiberduk eller en biohuva så att de inte börjar växa innan jorden tinat upp ordentligt. Magnoliaträdet blommar nämligen bara en gång per år.

Buxbom

Jag köpte min två buxbommar för två år sedan innan sjukan slog till. Och de har överlevt två vintrar i dessa fina Cubicokrukor med självbevattning  tack vare att jag har klätt insidan av krukan med liggunderlag som isolerar. Trots att jag har den mindre storleken Cubico 30 som bara rymmer 14 liter jord.

Sedan hjälper det nog till lite att själva krukan med jord och planta hänger en bit från terrassgolvet. I botten har jag lagt gatsten så att de inte tippar när det stormar ute. De finns också i billgare material Cubico Cottage eller Cubico Color.

Häcktujja och gräslök

Kul att min gamla gräslöksplanta har överlevt i äppellådan nu i flera år. Praktiskt när det blir silldags att det alltid finns gräslök. Plockade precis bort en massa gräslöksknoppar från plantan. Vill man ha smakrika kryddväxter så ska man alltid ta bort blomknopparna.

Jag har också precis lärt mig att basilika ska man skörda ovanifrån så att det inte blir långa stänglar. Basilikaplantor  har jag haft lite problem med, men de gillar som alla kryddväxter mycket sol, och gärna vindstilla (inget jag kan ge mina växter). Passa upp så att basilikan inte får FÖR mycket vatten, då blir den smaklös och tråkig.

Mina tre häcktujjor verkar också ha klarat förra sensommarens kraftiga grenslakt. Jag behövde utrymmet inför en fest med 25 sittande gäster på terrassen och tujjorna tog alldeles föe mycket utrymmen :-)

Klematis

Sista överlevnadsinspektionen gick till min Klematis och den kommer upp bakom någon växt som jag inte kommer ihåg vilken. Kul för första sommaren höll den på att dö, vilket troligen berodde på blåsten och att jag inte visste att stjälken är känslig och bör skyddas från kyla och sol. Men efter att jag har planterat växter framför så utgör de ett utmärkt skydd.

Slutligen så känner jag mig rätt nöjd med min årliga växtinspektion. Jag är ju trots allt bara en glad amatör. Lycka till ni också! / Christina

Dela med dig / Spara inlägget

2 Svar

  1. Éva Skriver:

    Vad kul att läsa om! Jag har precis skaffat ny lägenhet med en balkong jag gärna vill fylla med allehanda växter. Jag har tyvärr långt ifrån gröna fingrar, men man får ju sån inspiration av att läsa det du skriver! Om man köper rätt växter från början och får dem att övervintra kanske det blir roligare att lära sig mer! :) Tack för alla tips!

  2. Christina Skriver:

    Kul att man ger inspiration till andra. Om man vill ha sin balkong grön så kan man fuska lite genom att ha en konstgräsmatta. Det låter kanske lite märkligt men helhetsintrycket blir grönare. http://www.balkongshoppen.se/royal-grass-konstgrasmatta-p-718-c-192.aspx

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.