Trender för uterummet 2012

Växterna – Det blir alltmer fokus på miljön och detta får den gamla ”bonden” i oss alla – t.o.m. hos oss som bara har balkonger att tillgå – att bli mer och mer urbana, att gräva i jorden och plantera en liten odling med allting ätbart, samtidigt blir gamla sorter vanligare igen. Detta gör att fler och fler mindre odlingsvitriner, växthus och vinterskydd anpassade för balkonger har kommit ut på marknaden. Även gamla växtersorter som inte går att äta. Se bara hur populär den gamla tåliga pelargonen har blivit igen.

Utemöbler – Vårt ökande miljö-fokus gör också att återvunnen teak från gamla hus och båtar blir vanligare och det är givetvis ett bättre miljöval än FSC-klassad teak. Däremot ska man inte tro att det bara för att det är återvunnen teak kommer att bli billgt, nej tvärtom. FSC-märkningen innebär bl.a att man kan spåra det trä som utemöbeln är tillverkad av ända tillbaka till den plats där trädet växte för att försäkra att teaken inte är illegalt avverkad.

Inredningen i våra uterum kommer alltmer att likna den från vår inomhusmiljö. Min leverantör Pia Larsson säger att det allra, allra senaste faktiskt är skinnmöbler för utomhusbruk. Men nya möbeltrender visar sig alltid först på hotell och restauranger dvs i det offentliga rummet, så att det är inte troligt att så många butiker som endast säljer till privatpersoner vågar satsa på de mest djärva utsvävningarna. Ett gammalt exempel är lounge-möbelgrupperna i fiberrotting som gjorde debut på uteserveringar för tio-talet år sedan, men som man sedan några år kan handla överallt. Den praktiska, hållbara och lättflyttade fiberrottingen som idag finns i alla prisklasser och modeller kommer att finnas kvar. Fast i mer sirliga former som loungemöbeln Spring.

Många möbler är designade för att passa både inne och utomhus så som Ygg & Lyngs fina furustol och deras sittpuffar som ser ut som stubbar.

Utebelysningarna – Det börjar bli vanligt att blanda in mer belysning i designen utomhus. Golvlampor liknande klassiska innelampor gjorde entré i privata uterum redan under 2010, men dessa golvlampor är inte så lämpliga i blåsiga uterum då de lätt blåser omkull om de inte förankras i golvet.

Något som blir allt vanligare är de lysande krukorna samt de lysande kuberna som kan användas som sittpallar och lysande bord. Först kom utebelysningar upplysta med energilampor eller vanliga glödlampor, fastän LED-belysningen som är mera energisnål och mer hållbar kommer stort. LED-belysningarna finns i många modeller och former där vissa är uppladdningsbara och t.o.m. tål att ligga i bassänger som Colorplay Globe. Detta innebär också att de som saknar el-uttag utomhus kan belysa sitt lilla uterum.

Ett annat mycket effektfullt och energisnålt sätt att belysa balkongen är att sätta upp den nya dimbara LED Strippen runt hela balkongen.

Tillbehören – Slutligen, häng gärna ting som fladdrar i vinden, som lätta och transparenta tillbehör i vattriga pasteller ibland blandat med det asfaltsgråa som ger en grafisk skärpa. Industri-looken med rostiga produkter som Rosett-blomstödet eller den rostiga odlingskrukan samt avskavda och gamla trälådor syns fortfarande i trädgårdstillbehör, planteringskärl och i vissa möbler. Det handlar om en trygghet baserad på erfarenhet, om trämaterialets ådring och om igenkännings-effekt.

Dela med dig / Spara inlägget

2 Svar

 1. Sofie Skriver:

  Hej!
  Jag håller på och planerar min balkong, och undrar om du har lite tips? Den ligger i söder läge och jag vill ha blommor i rosa, lila och orange.. Någon klätterväxt och en liten köksordling hade jag tänkt.. vad bör jag tänka på?

 2. Christina Skriver:

  Har missat detta inlägg tidigare, och jag är ingen expert på växter. Men själv har jag planterat clematis mot min södervägg och den har överlevt tre vintrar och klättrar så fint på spaljéen som jag har tryckt ner baktill i planteringskärlet. Clematis finns ju både med vita eller lila blommor. Framför dessa kan du plantera några låga tåliga blommor som skyddar clematisens nedersta del av stjälken som är känsligbåde mot blåst, kyla och stark sol. På vintern täcker man över jord och nederdelen av stjälken med mossa. Det har iaf funkat för mig.
  En annan trevlig klätterväxt är vindruvan eller murgrönan. Men murgönan har ju inga blommor och här är det viktigt att välja de med stora blad som klarar vinterkylan.
  Tänk på att ju större planteringskärl, desto större chans att dina växter överlever vintern och uttorkning på sommaren. Läs också inlägget om kryddväxter./ Christina

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.