Hög tid att höstfixa på balkongen

Nu börjar höstkylan smyga sig på och det är hög tid att ta hand om de perenna växterna som fortfarande står utomhus. Här är 10 hösttips för dina fleråriga balkongväxter.

1.) Undvik att vattna på kvällen vid låga temperaturer, för då finns det risk för nattfrost.

2.) Täck inte växterna för tidigt när det fortfarande är varmt, för då kan växterna ruttna. Täck inte ovansidan förrän det frusit till ordentligt. Då kan du täcka med täckbark, mossa, kokosmatta, säckväv och/eller fiberduk.

3.) Höj upp krukorna från det kalla betonggolvet för att undvika markfrost och placera dem på en frigolitskiva, träplatta eller på några stenar.

4.) Linda in dina planteringar i ett isolerande material t.ex. frigolit, bubbelplast, liggunderlag, glasfiber, fiberduk, säckväv. Placera gärna sådant material som inte drar åt sig fukt närmast krukan.

Värmande ytterkruka för höstens balkongväxter

5.) Avsluta gärna med ett vackert material samt ett band, så har du ett vackert vinter-arrangemang. Det funkar också med att ställa ner din kruka i en större Bozz hopfällbara kruka eller en trädgårdsbinge.

6.) Ställ in krukan mot fasaden för extra skydd och värme.

Biohuva skyddar mot frost och vinterkylan

7.) Om temperaturen sjunker rejält (ner mot -20° C) bör hela planteringen täckas. Då med fiberduk, fleesehuva (Biohuvan, Tomathuvan, Skyddsduk för balkonglådan, alternativt med säckväv.

8.) Barrväxter och vintergrönt kan med fördel täckas med säckväv eller fiberduk som skyddar vid stora temperaturskillnader. Viktigt att du inte tar bort skyddet för tidigt på senvinter/tidig vår (februari-mars) då säckväven skyddar mot den starka solen som annars bränner ut växterna när jorden fortfarande är frusen.

9.) En varm dag i mars är det dags att vädra växterna, öppna täckningen och kontrollera om det behövs lite vatten, men släng inte bort täckningen då för den kan fortfarande behövas under kalla nätter.

Living Plant, vinterskydd för medelhavsväxter

10.) Har du en magnifik medelhavsväxt på din balkong så kan det vara problematiskt både att få plats med den i lägenheten, men också att få den att övervintra i torr inomhusluft. Då kan det kanske vara värt att investera 2.375 kr i en Living Plant som är ett vinterskydd för utomhusväxter. Det är ett patenterat system som genom uppvärmning av jorden och luften inuti ett skyddat utrymme så säkerställer Living Plant, växtens överlevnad oavsett klimatet utanför skyddet, upp till 20 minusgrader. Lycka till med övervintringen önskar Christina!

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.