Inomhusodling och vinterförvaring av uteväxter

Nu börjar det mörka halvåret då dina växter kräver bättre omvårdnad. Du måste bl.a. besluta var, och hur, du ska förvara dina fleråriga balkongväxter för en lyckad övervintring. Eftersom våra nordiska vintrar är väldigt mörka, så behöver våra växter extra låga temperaturer under vintern för att må bra.

Kan man däremot ge växterna mycket extraljus, så kan även vi nordbor njuta av frodiga växter året runt. Så för entusiastiska balkongodlare som efter sommaren vill fortsätta att odla ätbara växter, finns Herb:ie, en snygg och mycket effektiv produkt för inomhusodling av kryddor, örter och övriga växter som man vill skörda året runt.

Herb:ie bordsträdgård är komplett med en anpassad energisnål effektiv växtbelysning samt pump för cirkulation av vattnet i behållaren sk. hydrokultur. I en Herbie har växterna alltid optimala växtförhållanden. Herbie kan också användas till att odla vidare de kryddor och sallader du köper i butiken. Sätt bara ner krukorna i Herb:ie, och – klart! Den rymmer 3 av butikens fyrkantiga eller 4 av de runda krukorna.

Kombinationen hög temperatur (över +10 grader), torr inomhusluft och alldeles för lite ljus är förödande för växter. Förr var det enklare med vinterförvaring då många hade jordkällare eller svala verandor. Men nu när vi tar in växterna på hösten har de upplevt en sommar med fuktig luft, kalla, fuktiga nätter och varma dagar. Regn och sol. Luftfuktigheten ute på sommaren är 100 % på nätterna och mellan 60–80 % på dagarna.

Tar du in dessa växter till +20 grader dygnet runt utan några temperaturvariationer och med en luftfuktighet på endast 40 % så tappar växterna blad och skrumpnar för att inte torka ut. Rötterna ruttnar för det är för blött i jorden och när bladen klipps bort eller faller av, upphör cirkulationen i växten och rötterna, som sagt, ruttnar och växten dör.

Ge växterna mjuka temperaturövergångar om du väljer att lyfta in plantorna när höstfrosten kommer och plantorna måste skyddas. Lyft alltså inte in plantorna till +20 grader.

Förvara också växter som ställs in i ett mörkt utrymme. De klarar sig nämligen bättre i mörker, för inte ens ett litet källarfönster (ca 1000 lux) eller ett lysrör ger tillräckligt ljus för en växt. Ljuset ute en solig sommardag är 250000 lux, en molnig dag 50000 lux och inne 5000 lux (= 1/50 av en sommardag!!!) och vintertid är det ännu mörkare och dessutom ljust kortare tid/dag.

Många gånger är det bättre att låta dina balkongväxter stå kvar ute och täcka dem med en biohuva samt vira in planteringskärlet i något isolerande material, eller om möjlighet finns, lyft in dem i ett kallgarage.

Om växterna har varit med om några frostnätter har de fått en signal om att det är dags att vila. Ställer du in plantorna i ett kallt förråd, ha dörren öppen ett tag så att kylan kommer in. Viktigt att få ner temperaturen, så att växterna inte vaknar igen, max +5 grader hela vintern är bäst. Klipp bort ALLT som är grönt, rensa krukjorden och växten från allt som kan mögla. Sluta vattna. Ställ gärna ut plantorna i kall, torr höstsol så att de kan torka upp.

Det är alltså mycket som ska stämma för att få en uteväxt att överleva en vinter inomhus. Då finns det en annan lösning som heter Living Plant. Din växt får stå kvar på ute på sin gamla växtplats. Sakta vänjer man växten vid den kallare temperaturen och det något torrare vinterklimatet. LIving Plant kostar en slant, men kan löna sig i längden om man t.ex. har en svårskött medelhavsväxt eller liknande.

Värmaren låter lufttemperaturen sjunka till max +3 grader och luftfuktigheten är optimal under hela vintern. Det sparsamma ljuset tillgodogörs växten till 100%. När våren sedan kommer är växten skyddad från ”solbränna” och rotsystemet redan tinat och redo att ta i med nya tag.

Living Plant skyddar känsliga växter såsom olivträd, citronträd, lagerbladsträd, Afrikas lilja och Phoenixpalm, från vinterkyla ända ned till 20 minusgrader. Systemet värmer upp jorden och luften inuti ett skyddat utrymme och säkerställer växtens överlevnad oavsett klimatet utanför skyddet.

Systemet består av ett kronskydd som skyddar hela växten, en doppvärmare med tillhörande belysning som sticks ned i jorden och ger både rötter och krona en behaglig värme på 3-5 grader samt ett 2,5 cm tjock isolering av cellplast som man klär insidan av krukan med.

Tältet fungerar dessutom som ett litet minidrivhus med ett betydligt mer gynnsamt klimat än en normal mörk vinterförvaring. Dessutom får du ett optimalt ljusinsläpp också när den skarpa vårsolen kommer.

Källa: Vinterförvaringstipsen är i huvudsak hämtade från Garden Care som är generalagent för Living Plant. Living Plant är utvecklad i samarbete med Alnarp, Sveriges lantbruksuniversitet.

Dela med dig / Spara inlägget

Ett Svar

  1. Señor H Skriver:

    Tack för många jättebra tips! jag har lärt mig mycket. Hälsningar Señor H i Göteborg

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.