Artiklar om Urban Gardening

Urban Gardening dvs olika slag av stadsodling börjar att intressera allt fler arkitekter och stadsplanerare runt om i världen.

Med tanke på att idag bor så många som 50% av jordens befolkning i städer, och att det om 20 år har ökat till 70%, så gäller det att snabbt hitta hållbara lösningar för både matförsörjning och stadsmiljö. Artikeln ”Staden grönskar” (27/9 2009 i SvD), har med dessa ritningar från Singapore, Texas, Chicago och Tsinghua i Kina visat på olika alternativ för odlingar på höjden.

Där står bl.a följande: ”Suget efter närodlat och ekologiskt gör att fler vill skörda i stan och urban odling kan bli en nödvändighet i en värld med livsmedelskris och stigande bränslekostnader.”

För några månader sedan publicerade även DN en artikel om urban odling där det talas om både Guerilla Gardening, som på svenska kallas Gröna gerillan, och om organisationen Tillväxt.

”Gröna gerillan” sår frön och planterar träd i smyg, medan ”Tillväxt” planterar ätliga växter på dagtid och oftast med kommunens eller fastighetsägarens tillstånd.

Facebooksidan beskriver Tillväxt sig som ”ett nätverk för människor som med spaden i handen vill göra Stockholm till en mer hållbar stad. Om framtidens städer ska producera mer av sin egen mat och inte vara beroende av matindustrin så måste vi ta saken i egna händer och börja odla mer!”

Läs också mitt tidigare inlägg om artikeln ”Trädgård på taket” som handlar om två projekt på Östgötagatan i Stockholm.

Vi storstadsbor som har balkonger, kan ju faktiskt börja att dra vårt strå till stacken genom att börja odla kryddväxter och annat ätbart i våra lägenheter.

Jag, som har förmånen att ha två balkonger och en terass, har lovat mig själv att till våren ska en av mina balkonger bli en odlingsbalkong fylld med kryddväxter, sallad och tomatplantor. Om det inte dövar det dåliga samvetet helt, så är det i alla fall roligt och resultatet smakar underbart gott :-) / Christina

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.