Planera för sommaren – gör 5 kvm norrbalkong frodig!

En av Lindas konsultationskunder hade följande önskan: ”Denna balkong i norrläge ska ge plats åt två vuxna och ett barn. En skön soffa med möjlighet till relaxa, fika och enklare måltider eftersökes. Här ska familjen kunna luta sig tillbaks en stund, sitta ner och äta en bit och bara mysa, det ska även vara en bra plats för den lilla dottern att leka på. Familjen önskar växter för en frodigare och mer ombonad känsla, men då balkongen ligger i norr utan några direkta soltimmar så måste växterna väljas efter denna förutsättning.”

Ja, så löd introduktionstexten till projektbeskrivningen. Utmaningen här låg framförallt i att få till en känsla av frodighet i norrläge.

När Linda jobbar med växter (och då kanske framförallt när det handlar om ettåriga sommarblommor) i norrläge brukar mitt tips vara att välja plantor vars bladverk är frodiga och uttrycksfulla. Alltså att välja växter där man inte främst är beroende av blomning.

För att få till en frodig och grön grund samt ett mjukt underlag för den lilla dottern att sitta och leka, i valdes konstgräset Royal Grass Delite.

I den befintliga trälådan planterades en slingrande Blomma för dagen, Ipomea, för de frodiga bladens skull, tillsammans med Ajuga och limegrön Spetsmössa. Kontrasten mellan den mörka Ajugan och den ljusa Spetsmössan tycker jag själv gav en spännande lekfullhet till planteringen.

Den nätta spaljén Zling som man ser nerstucken i lådan, är designad av LZN Design.

I Lindesbergskrukan Japan blev det en vintergrön dvärgrhododendron tillsammans med en grön njurvinda eller silverfall som den även kallas (vanligtvis är den silvrig). Hela balkongen ramades slutligen in av balkonglådorna Jorda från SMD Design, som planterades fulla med fantastiska Fuchsior!

Kundkommentar:
”Vill bara säga att vi är jättenöjda med resultatet! Elsa har lekt med dockor ute på balkongen hela kvällen, och även myst med en dvd i soffan. Tusen tack för bra rådgivning och utförande!” [2010-06-18]

Dela med dig / Spara inlägget

2 Svar

  1. Annika Skriver:

    Otroliga balkong makeovers ni gör, ni är himla duktiga!!!

  2. Christina Skriver:

    Tack! Bor man i Stockholmsområdet så går det att köpa/beställa konsultationer med ett åtgärdsmöte i vår nätbutik Balkongshoppen.se. Länk: http://www.balkongshoppen.se/konsultation–atgardsmote-p-202-c-146.aspx

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.