Konsultation av svår L-formad terrass i Sjöstan

Ytterligare ett av årets tidiga konsultationer med åtgärdsmöte. Den L-formade terrassen i Sjöstaden är något större än en standard balkong. Det är ett enmanshushåll och uppdragsgivaren önskade ett komfortabelt sittande för en till flera personer. Två sköna fåtöljer med ett bord, solplats samt komfortabel sittplats för fler.

Här ska man kunna luta sig tillbaks i solen, sitta ner och ta en fika, läsa en stund, blicka ut över Hammarby Sjö och samtala med nära och kära. Växtlighet önskas för att skärma av mot insyns och göra det lite frodigt.


Så här såg terrassen ut innan konsultationen plus min skiss med L-form och mått.

Från början var denna kund ganska övertygad om ett ”standard möblemang” med bord och 4 stolar, plus en önskan om solplats och någon skön fåtölj. Vi tittade på en del sådana lösningar innan jag föreslog en loungemöblering i stället. Här är ett utdrag från min projektbeskrivning beträffande möbler:

”Jag föreslår en Loungemöblering i konstrotting för att få en ordentlig sittplats, som fyller många behov i ett och samma möblemang. Här kan man skönt sitta och ta en fika i lugn och ro, eller umgås i lite större sällskap. Här finns också gått om plats att slänga upp benen och vila en stund. Materialet är oerhört lättskött och slitstarkt, kan stå ute året runt. De lösa modulerna gör det möjligt att möblera om vid behov.

Och slutligen valde kunden loungemöbler från TGI ur utemöbelserien Marbella. Under våra samtal har han poängterat sin glädje över just detta, att jag föreslog något som låg utanför hans föreställning om vad man kan göra på en terrass.

Då denna kund var tidig i starten kunde vi vara klara med planeringen lagom till de första vårsolstrålarna, jag var på plats och planterade så snart den värsta vintern hade släppt taget om terrassen. Då blev det en härlig vårplantering med narcisser, pärlhyacinter (när jag ser denna bild kan jag fortfarande erinra doften till min näsa), penséer och stjärnöga.

Några veckor före midsommar var jag tillbaka och bytte till fleråriga växter. I de isolerande Lindesbergskrukorna ut mot Hammarby sjö blev det planterat med Lavendel (agustifolia), Alpklematis, funkia (Hosta fortunei Francee) och näva (Geranium Rozanne) (se bilden nedanför).

I den bortre änden mot skärmväggen ville jag dels plantera något som på sikt kommer att skärma av lite mer, dels något som ljusnar upp denna något mörkare del av terrassen (se bilden näst högst upp). I dessa krukor blev det Oxbär på stam (Cotoneaster suecicus `Coral Beauty´) med Prickbräcka (Saxifraga rodundifolia) i nederkant, samt en gulbladig Smällspirea (Physocarpus opulifolius `Dart´s Gold´) med murgröna (Hedera) undertill.

Dessa krukor är i keramik och för att underlätta vinterteckningen av dessa har jag klätt insidan av krukorna med ett lager med liggunderlag =). Nästa vecka ska jag på återbesök och se över det hela inför höst och vinter.

Kundkommentarer:
Det har ju blivit kanonfint, jag är supernöjd över det du gjort med min balkong.
Nu behöver det ju inte heller bli så varmt i sommar för nu har jag ju både bärbar infravärmare och filtar för att hålla mig varm, kanon! Tack så här långt för ett proffsigt och mycket bra utfört jobb.

Nästa bloggbalkong ligger på Lugnets Allé i Hammarby Sjöstad. / Linda

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.