Trenden med grönskande tak

Äntligen har trenden med grönskande tak spridit sig från att inte bara gälla några få tak i Hammarby Sjöstad, till att flytta in i city på allvar om man får tro Anna Rönngren som skrivit en artikeln om detta i senaste numret av Mitt i Södermalm (24 augusti). I artikeln nämns två projekt på Östgötagatan, kv. Täppan och kv. Obelisken.

Enligt en av initiativtagarna, Andreas Lönnroth, finns det miljövinster med att anlägga trädgårdar eller planteringar på tak.
-Det renar både vatten och luft och tar upp koldioxid. Luften blir bättre och med mindre damm och partiklar plus att man får ett jämnare inomhusklimat. Växterna isolerar mot kyla på vintern och mot värme på sommaren.

Går förslaget enligt planerna startar bygget på Täppan 2012 och Obeliskens tillbyggnad med vågformade lägenheter och örtväxter på taken har redan påbörjats.

Andreas vision är att deras hus om några år ska ha apelsinträd som hänger ut från taket och syns nerifrån gatan, odlingar med jordgubbar, kryddor och potatis. Det låter helt underbart, mer sånt!! IT-branschen kan slänga sig i väggen. Framtidens jobb ser ut att bli trädgårdsmästarens.

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.