Kryddväxtodling i fruktlådor

Kanske lite sent att tipsa om det perfekta i att odla kryddväxter i vanliga fruktlådor, men det tog hela sommaren att inse fördelarna.

Det jag gjorde var att klä fruktlådan inuti med en grå sopsäck. De är i lite kraftigare plast och så ser det inte så skrikigt ut som de ljusblåa och de svarta är väldigt tunna. Sedan fyllde jag botten ca 3-4 cm upp med lekakulor. Därefter fyllde jag hela lådan med bra utejord (u-jord tror jag att min hette).

Eftersom jag planterade kryddväxterna runt midsommar så fanns det inte så många kryddväxter att välja på. Jag hittade 3 plantor dragon, 2 st salviaplantor och tyvärr bara en basilika. Men wow vad de växte till sig snabbt.

Det är första gången som jag har lyckats med mina kryddväxter efter sju års försök. Troligen för att de hade så mycket jord per växt. Det skulle givetvis gå lika bra med Lindesbergskrukan Terrass med 55 liter i jordvolym. Lindesbergskrukans fördel jämfört med fruktlådan, är att du kan få fleråriga växter ute på balkongen att övervintera (säljs på Balkongshoppen.se).

Vad man ska tänka på är att plantera växter som kräver ungefär lika mycket vattnande. Och tydligen har salvian väldigt lätt för att ta över en odling för min basilkaplanta blev fullkomligt överkörd, allt eftersom salvian bredde ut sig. För första månaden var basilikan fullkomligt ljuvlig i både smak och storlek, men sedan orkade den inte längre, snyft… Längtar redan till nästa års kruddplantering. Innan vintervilan ska jag skörda en sista gång och lägga kryddorna i frysen. / Christina

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.