Konsultation i radhusträdgård

I höstas arrangerade vi ett houseparty för ett gäng glada grannar i Järvastaden, temat var planteringar och belysning i höstmörkret.

Entrée och bakgård före konsultationen.

Entrée och bakgård före konsultationen.

En av dessa glada grannar skulle snart fira födelsedag och inflyttning och bad mig titta på hur vi, med kort varsel, kunde få till en mer välkomnande entré. De önskade även att jag skulle titta på den bortglömda altanen på baksidan av huset.

Rustad med spade och spett tog jag mig an detta projekt. Vädret hade jag på min sida, det var en alldeles perfekt dag för trädgårdsarbete!

Närbild av en av Lindesbergskrukorna på altanen på baksidan av huset.

Närbild av en av Lindesbergskrukorna på altanen på baksidan av huset.

På baksidan blev det tre stora Lindesbergskrukor (dessa krukor som tack vare sin unika funktion håller på att ta över marknaden). I dessa planterade jag vintergrön Skimmia med Silverek i nedkant. Det silvriga lyser upp fint mot de mörkgröna bladen när ljuset skymmer. I dessa planteringar placerade jag en spott (Emil från Markslöjd) i vardera kruka som markerar planteringarna och altanens avgränsning när mörkret faller. En bit längre ner i trädgården placerade jag ytterligare en spott som lyser upp äppelträdets stam och krona. Detta bidrog till en helt ny utsikt mot tomtens baksida inne från huset.

De tre Lindesbergskrukorna har fått varsin spotlight för att lysa upp fint på baksidan.

De tre Lindesbergskrukorna har fått varsin spotlight för att lysa upp fint på baksidan.

På framsidan markerade jag entrén med belysning dels på vardera sida av gången, dels vid sidan av dörren. Här planterade jag i Lindesbergskrukor och i belysningskrukan Pot Garden från Markslöjd. I belysningskrukorna planterad jag en vintergrön Buxbom respektive en ljuvligt söt Klockljung. I Lindesbergskrukorna blev det Pampasgräs, Ljung och Murgröna i den ena och ett stort Prydnadskål med Silvergirlang i nedkant i den andra. Den befintliga rabatten med häckväxter fräschade jag upp genom att strö ut pinjebark, denna bark hjälper också till att bevara fukt samt kväva ogräs.

Framsidan med Pots Garden och Lindesbergskrukan.

Framsidan med Pots Garden och Lindesbergskrukan.

All belysning valde jag från Markslöjds Chrissline Garden system, ett system som passar utmärkt på balkonger och i trädgårdar då det går att koppla ihop flera ljuskällor till ett och samma uttag. Mycket smidigt om man inte har massa uttag överallt! / Linda

Framsidan med lyktorna Torsch och Pots Garden-krukorna, bägge i Chrissline-serien.

Framsidan med lyktorna Torsch och Pots Garden-krukorna, bägge i Chrissline-serien.

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.