Vintertäckning av balkongväxterna

Så här års är det inte ovanligt att jag åker hem till kunder som vill ha hjälp att täcka och förbereda sina växter inför vintern. Här är mina bilder från en kund på Torsgatan hur jag steg för steg går tillväga. Läs också mina 10 vintertäckningtips från 6 oktober. Bor du i 08-området eller längre söderut så kan du fortfarande rädda din balkongväxter med en värmande ”vinterdräkt”.

Vintertäckningen steg-för-steg.

Vintertäckningen steg-för-steg.

– Först lägger jag en bit frigolit i botten av överdragskrukan för att höja upp krukan från det kalla betonggolvet, detta för att undvika markfrost.

– Sedan lindar jag in planteringen i ett isolerande material (t.ex. frigolit, bubbelplast, liggunderlag, glasfiber, fiberduk, säckväv). I detta fall använde jag liggunderlag, det är supersmidigt att linda in krukorna med. Det är mycket lättare än att leta frigolit som sedan ska bindas runt krukorna. Ett super tips!

vintertackning2

– Jag avslutar med ett vackrare material, i detta fall har jag använt en överdragskruka i juteväv samt ett dekorativt band.

– När temperaturen sjunker är det bra att täcka även ”ovansidan” av växten. Då med fiberduk, fleesehuva eller säckväv. Barrväxter och vintergrönt (som Buxbomen i detta fall) kan med fördel täckas med säckväv eller fiberduk som skyddar vid stora temperaturskillnader. Viktigt att ha kvar skyddet på senvinter/tidig vår (februari-mars) då säckväven skyddar mot den starka solen som annars bränner ut växterna när jorden fortfarande är frusen.

Clematisen hade kunden redan planterat i en Lindesbergskruka som skyddar växtens rotsystem från köld. Här har jag bara lagt på en cocos-matta för att skydda de känsliga rotsystemet för den frost som bildas ovan jord, samt täckt hela härligheten med juteväv.

lufta

När det är så här varmt och fuktigt som det har varit hitintills denna vinter (i Stockholmstrakten) kan det var bra att avvakta med täckningen om ni har möjlighet. Om ni redan har täckt era växter kan det vara bra att öppna upp och lufta det hela lite så att det inte ruttnar i vätan… / Linda

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.