Sista planteringschansen

Sista chansen att plantera perenna (flerårig) växter i det härliga höstvädret. Har du inte en isolerande kruka typ Lindesbergskrukan så kan man med fördel lägga några lager med isolerande material i innerkant av krukan eller balkonglådan innan man häller på jorden. Bra isolerande material kan vara liggunderlag eller bubbelplast.

chris_utsikt
Utsikten från mitt balkongfönster med ”mina nya vinterväxter”.

I mina balkonglådor hade jag tidigare kryddväxter som började se rätt tråkiga ut nu. Dessutom var de inte vinterisolerade. Balkonglådorna är min primära utsikt från middagsbordet så därför valde jag att plantera något vintergrönt i dem i stället.

Med lekakulor i botten och med bubbelplast på kanterna planterade jag en tålig murgröna omringat av två vintertåliga bladhebe i varje balkonglåda. Hur fint som helst! Tänk bara på att isoleringen tar plats så att det krävs lite volym på planteringskärlet från början annars blir utrymmet för jorden för litet. Alternativt välj mindre plantor.

Tv: Utvändig isolering med liggunderlag. T.h. Invändig isolering i Lechuza-krukan.

Tv: Utvändig isolering med liggunderlag. T.h. Invändig isolering i Lechuza-krukan.


I mina självbevattnade Lechuzakrukor planterade jag i somras Buxbom. Nu säger Linda att de måste övervintra utomhus vilket gjorde att jag var tvungen att vinterisolera krukorna. Jag tog ur plantorna och klippte till liggunderlag som jag klädde väggarna i själva planteringskärlet med, innan jag fyllde på med lekakulor, jord och min buxbom. Enkelt att göra innan plantering, men rätt jobbigt att göra i efterhand. OBS! Lägg ingen isolering i botten för då funkar inte dränering och självbevattning. Tips! Försök inte att isolera insidan på ytterkärlet för isoleringen får inte plats där./Mvh Christina

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.