Vintertips för balkongväxter

vinterisolering

10 tips för dina fleråriga balkongväxter nu när kylan kommer.

1.) Undvik att vattna på kvällen vid låga temperaturer, för då finns det risk för nattfrost.

2.) Täck inte växterna för tidigt när det fortfarande är varmt, för då kan växterna ruttna. Täck inte ovansidan förrän det frusit till ordentligt. Då kan du täcka med kokosmatta, säckväv eller fiberduk.

3.) Höj upp krukorna från det kalla betonggolvet för att undvika markfrost och placera dem på en frigolitskiva, träplatta eller på några stenar.

4.) Linda in dina planteringar i ett isolerande material t.ex. frigolit, bubbelplast, liggunderlag, glasfiber, fiberduk, säckväv. Placera gärna sådant material som inte drar åt sig fukt närmast krukan.

5.) Avsluta gärna med ett vackert material samt ett band, så har du ett vackert vinter-arrangemang. Det funkar också med att ställa ner din kruka i en större Bozz hopfällbara kruka.

isolering_linda

6.) Ställ in krukan mot fasaden för extra skydd och värme.

7.) Om temperaturen sjunker rejält (ner mot -20° C) bör hela planteringen täckas. Då med fiberduk, fleesehuva eller säckväv.

8.) Barrväxter och vintergrönt kan med fördel täckas med säckväv eller fiberduk som skyddar vid stora temperaturskillnader. Viktigt att ha kvar skyddet på senvinter/tidig vår (februari-mars) då säckväven skyddar mot den starka solen som annars bränner ut växterna när jorden fortfarande är frusen.

9.) En varm dag i mars är det dags att vädra växterna, öppna täckningen och kontrollera om det behövs lite vatten, men släng inte bort täckningen då för den kan fortfarande behövas under kalla nätter.

10.) Har du investerat i en Lindesbergskruka så isolerar den plantans rötter och du kan bortse från punkt 3 – 5 och ta en fika på balkongen istället! Lycka till!/Linda

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.