Balkonginredning – Krukor och växter, del 2

I detta inlägg utgår jag från mig egen balkong och visar hur du med hjälp av de tre punkterna jag satte upp i förra inlägget kan komma närmare drömmen om en grön balkong.

Tid och plats: På min balkong vill jag att växterna skall utgöra en ganska stor del av grundinredningen, dock har jag mycket ont om tid på våren och tidig höst. Men jag vill då att mina planteringar skall se så bra ut som möjligt med så lite skötsel som möjligt. Jag vill inte under några som helst omständigheter komma hem till en tom eller totalt uttorkad balkong. Jag är nöjd om jag året runt kan hålla en konstant grön och välvårdad bas. När jag kliver ut eller tittar ut på min balkong vill jag mötas av lugn och harmoni.

Vad har jag då gjort för att uppnå detta? Jo, jag har satsat på ett färre antal större krukor i material som står emot vinters kyla, i merparten av dessa har jag planterat fleråriga växter, varav vissa är vintergröna. När jag har tid och lust byter jag ut och piffar upp dessa planteringar med härliga säsongsblommor. Just nu har jag tagit bort de utblommade sommarblommorna och väntar på att jag skall få tid att plantera lite nytt höstfint.

lindas_blommor
Krukorna från vänster: Balkonglåda från SMD Design, hopfällbar Bozz-kruka, balkonglådan Japan Terrass från Lindesberg samt längst till höger står mina tunga vulkanstens-krukor.

Fleråriga växter: Jag har två stycken stora och tunga vulkanstens-krukor, i den ena har jag ett flerårigt gräs vars namn jag glömt och i den andra har jag en nyplanterad buxbom på stam.
I en av krukorna hade jag förra året en uppstammad azalea som jag faktiskt hade klarat under två vintrar, men inte hösten när jag flyttade för då glömde jag att vinterisolera den i tid. Mina krukor behöver jag klä in med isolerande material (bubbel plast, frigolit, liggunderlag) för att växterna skall överleva. I inlägg från den 19 april i år ser ni hur noga Christina klädde in sina stora häcktujjor. Nu är dom hur fina som helst.

För att orka flytta på mina tunga krukor har jag ställt dem på hjulställningar, de höjer också upp och skyddar växterna från markfrosten på vintern. (Intresserad av vulkanstenskrukorna? Ring mig för jag har några kvar i butiken Blom&Balkong på Lilla Essingen.)

Balkonglådorna som jag har på min balkong kommer från SMD Design. Vanligtvis är jag ingen förespråkare för balkonglådan då den ofta rymmer för lite jord och torkar ut för fort. Den här lådan har dock lite generösare mått, den har dräneringshål i botten och hänger snyggt på de frästa räcken tack vare konsoler med spännband!

I en ensam kruka har jag en kärleksört som tacksamt växer och kommer tillbaka år från år, den sitter i den hopfällbara krukan Bozz från Lasse Nilsson, LZN Design. Denna kruka finns i flera storlekar och färger och är perfekt att använda om du behöver extra krukor på sommaren, sedan lägger den i tvättmaskinen, viker ihop den och förvarar den enkelt i ett skåp alternativt använder den som förvarings låda. Den är också utmärkt att toppa med om du vill dölja en ful vinterisolerad kruka.

Min klättrande murgröna har jag i en Japan Terrass från Lindesbergskrukan. Denna kruka finns i flera modeller, det gemensamma för dem är att de ger en jämnare temperatur för växterna åter runt. Krukan är gjord i EPP (expanderande polypropen) ett mycket slitstarkt material som tål stötar och frost år efter år, och som dessutom kan återvinnas. Planterar du fleråriga växter i denna kruka har du alltså jobbet med isoleringen klart redan från början. Dessutom skyddar de tjocka väggarna mot sommarens hetta. Krukan är också begåvad med upphöjda dränerings hål vilket gör att det bildas ett litet vattenmagasin i botten så att du kan vara bortrest lite längre.

cubico_lechuza
Man behöver inte ha en sådan här fantastisk plats för att självbevattningskrukan Cubico ska platsa. Längst till höger ser du en skiss på en kruka i genomskärning.

Slutligen, har du svårt att sköta vattningen av dina växter kan jag varmt rekommendera självbevattningskrukan Cubico från Lechuza. Den är rätt dyr, men det lönar sig i längden. Den finns i tre storlekar, och den klarar frost, men OM du tar in den, så tänk på att sätta i bottenpluggen först annars får du fuktskador på golvet (jag känner nämligen en som glömde bort det). En annan viktig sak är, köp inte denna kruka precis innan semestern förs jälvbevattningsfunktionen fungerar först efter 6 veckor när de nyplanterade växten har rotat sig ordentligt. Lycka till! / Linda

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.