Balkonginredning – Krukor och växter, del 1

Denna härliga brittsommardag ska jag ge dig några tips om krukor, växter och planteringar. Beroende på hur stort ditt växtintresse är, kan detta komma att ta mer eller mindre plats på din balkong, men ta inte bort växterna helt. Det blir så kalt då.

linda_krukor

Balkongodling har blivit en allt starkare trend och i de senaste kurskatalogerna finns balkongodling äntligen representerat i kursprogrammet. I en av kursbeskrivningarna stod det att ”allt som du kan odla i en trädgård kan du också odla på din balkong”.
Är det verkligen möjligt tänker kanske du? Och visst är det möjligt, men det kräver en hel del kunskap och intresse. Själv har jag provat på det en hel del. Jag har lyckats med mycket, men också misslyckats totalt ibland. Därför tänker jag börja med att ge dig tre enkla punkter för en lyckad balkongodling. Jag vänder mig främst till dig som gärna vill, men som ännu inte riktigt har kommit i gång ännu.

• Tid och plats – Den första frågan du ska ställa dig är hur mycket tid och plats du vill att växterna ska ta på din balkong. Var ärlig mot dig själv och anpassa dina växter utifrån det svar du kommer fram till.

Vill du inte avsätta mycket tid och plats för växter så bör du satsa på ett fåtal mer lättskötta planteringar. Men kom ihåg att växter är levande ting och klarar sig aldrig helt utan omvårdnad. Fråga dig fram eller läs dig till vilka växter som skulle kunna överleva under de förutsättningar du bjuder dem.

• Välj stora krukor – När du väljer krukor till dina planteringar kan du göra dig själv en stor tjänst genom att inte välja för små kärl. Små krukor rymmer mindre jordvolym och mindre jordvolym torkar ut snabbare en varm och blåsig dag. Hög jordvolym håller vatten bättre.

• Fleråriga växter – Underlätta balkong-odlandet genom att plantera en bas av fleråriga växter och fyll sedan på med härliga säsongsblommor allt eftersom årstider och humör ändras. När du planterar flerårigt tänk då på att göra det i krukor som tål kyla, samt att det är viktigt att vinterisolera krukan om det inte är en Lindesbergskruka som har detta ”inbyggt”. Har du en bas av fleråriga växter (gärna med något vintergrönt) så behöver du inte byta ut allt vid nyplantering, balkongen blir då inte lika tråkig och ”död” under mellanperioderna och dessutom blir det mindre kostsamt på sikt.

I nästa inlägg kommer jag att illustrera dessa tre punkter med konkreta tips från min egen balkong – för vet ni vad, även en balkonginredare tycker att det är skönt med en lättskött balkong!

Dela med dig / Spara inlägget

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.