Balkonginredning – Väggar och räcke del 4

linda2_8_walls

Vassmattan är ett annat material som jag använt på både nybyggda och gamla balkonger. Det ger ett livfullt intryckt till ett annars ganska kal balkongvägg eller till ett fult balkongräcke, speciellt effektfullt på äldre funkislägenheters fula plåträcken. Vassmattan som jag brukar använda tillverkas av Weibulls och används främst av parkanläggare för att skydda stammen på träd. Vassmattan kan bl.a. köpas i stockholmsbutiken Blom & Balkong (Primusgatan 85 på Lilla Essingen, 08-6566750).

Behöver man ett vindskydd – vilket de flesta balkongägare som bor högt upp i nybyggda lägenheter behöver – så skyddar givetvis allt som sätts på ett öppet balkongräcke lite grann. Men ofta behöver man ett högre vindskydd och då finns det olika typer av lösningar, beroende på om du har en ful utsikt som du vill dölja, eller en vacker utsikt som du vill njuta utav.

linda2_7_walls

Ett vindskydd för den fula utsikten kan just vara en vassmatta fast att man väljer en matta som är högre än räcket. Här är det extremt viktigt att vindskyddet är säkert förankrat i balkongräcket, så att inte din vassmatta blåser ner på någon förbipasserande.

En annan vindskyddslösning kan vara en högre blomspaljé klädd med tät växtlighet. T.ex. den 150 cm höga spaljéen från SMD Design som jag nämnt i ett tidigare inlägg, Spalje Mark 1500. Men den kommer givetvis inte att skydda lika bra som vassmattan, samt att det tar rätt lång tid innan din klätterväxt blir så tät att den gör någon större nytta. Fördelen med klätterväxten är annars att du får en mycket vackrare vy än du hade innan ☺

En vindskyddslösning för den late (med bra ekonomi, för den är dyr) är den färdiga kassetten med utdragbar markisväv. Den monteras direkt på balkongräcket fast min kollega som köpte detta vindskydd till sin terrass märkte snabbt att den inte passar till runda räcken och det slutade med att hon drog sönder fästanordningen. Dessutom är den opraktisk som skydd för avstånd längre än 1-2 m, eftersom man måste vara noga med att väven rullas in horisontellt när det inte används.

linda2_9_walls

Då finns det ett bättre alternativ i glasfiber, markisduk eller i transparent PVC som måste monteras av en fackman (bilden ovan). Väljer man glasfiber så finns de i färgerna vit, mjölkvit, beige, gul och grönt. Är du intresserad av detta vindskydd och bor i Stockholmsområdet så kan du vända dig till min affär Blom&Balkong.

Vill man inte betala för en färdig lösning och önskar ett vindskydd av tyg så kan man börja med att göra en ram i aluminium eller trä i önskad höjd och bredd. Enklast gör du ramen så hög så att den står mot balkonggolvet. Därefter fordrar man ställningen med markisväv, eller segelduk. Sätter du öljetter i tyget som du sedan med hållbar lina surrar fast i ramen så är det lätt att ta bort skyddet helt, eller bara lossa på en del, om det t.ex. är vindstilla och du vill få in mera sol på balkongen. Ramen fästes sedan riktigt ordentligt i balkongräcket, för tänk på att det blir ett kraftigare vindfång än de lösningar som jag tidigare har nämnt som faktiskt släpper igenom lite vind. Givetvis kan du istället fordra ramen med trä. Lämna i sånt fall lite glipor emellan planken så att vindfånget inte blir för stort. Det blir ju ganska tungt ändå och då är extra viktigt att vindskyddet sitter fast ordentligt annars kan det gå riktigt illa.

För vindskydd till den vackra utsikten finns det tyvärr inte alls många lösningar förutom ovan nämnda i transparent PVC eller att måttbeställa plexiglas-skivor som man fäster ordentligt i befintligt balkongräcke. Det är inte billigt men det är iaf hållbart och håller vinden borta. Detta var den sista inlägget om väggar och räcken. Nästa gång tipsar jag om möbler till balkongen. Andra idéer för vindskydd emottages tacksamt som inlägg. / Linda

Dela med dig / Spara inlägget

6 Svar

 1. Lotta Skriver:

  Det var tråkigt att läsa om balkongskyddet som gått sönder. Jag antar att det var av vår modell. Fästen för runda räcken har vi alltid haft, det måste varit en miss av försäljaren att inte upplysa om detta. Går något sönder går det alltid att laga! Vi har reservdelar och garanti om det är produktfel.
  Det är dock korrekt att väven ska rullas in rakt för att den inte ska bli förstörd i kanten. Och tanken med skyddet är att det ska dras in när man inte är på balkongen annars kan det blåsa sönder. Välkommen att höra av dig till mig om du vill ha mer information telefon 036-121370.

 2. admin Skriver:

  Skulle vilja se en bild på fästet för runda räcken. Kan du skicka en sådan bild till christina@turesson.com ?

 3. vill köpa vassmatta balkong var? Skriver:

  var är närmsta butik för köp vassmatta balkongskydd.

 4. önskar köpa balkongskydd av vass ? Skriver:

  tel 08.7585568

 5. Christina Skriver:

  Weibulls på Sveavägen i Stockholm brukar ha.

 6. Christina Skriver:

  Handelsträdgårdar runt om i Sverige säljer det säkert också.

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.