Balkonginredning – Väggar och räcke del 3

Många vill gärna göra något åt sitt balkongräcke. Det kan handla om att man är höjdrädd, att man vill minska insynen, få vindskydd eller att de bara vill fräscha upp insidan av ett äldre räcke. Det är ingen dum idé, för att klä in sitt balkongräcke kan ge en helt ny atmosfär till balkongen och det hjälper också till att skapa en mysig rumskänsla.

linda2_5_walls

Det klassiska vid fallen med insynsproblem (eller ”ut-syns” problem för de med en tråkig utsikt) är att man väljer att sätta upp ett balkongskydd i markistyg. Detta kostar kanske lite mer, men du får en lösning som håller för väder och vind en lång tid framöver.

Det finns andra mer personligare lösningar som du kan välja, ofta till ett humanare pris, men kanske med påföljden att du får byta ut det oftare. Vad gäller detta är det åter så att du som bor i lägenhet bör fråga din bostadsrättsförening eller hyresvärd först. Liksom med ytterväggarna finns det bestämmelser kring detta (det ingår i bestämmelser för fasadens utseende).

linda2_6_walls

Vill du vara mer personlig och vill byta ofta kan du istället välja ett annat tyg än just den vädertåliga markisväven. För det roliga med tyg är att utbudet är enormt. Om du inte orkar fästa öljetter i tyget kan du enkelt spänna upp de med el-strypes, men se till att göra det snyggt bara, det är inte kul om tyget börjar hänga.

I valet av struktur på tyget är bra att välja ett tunt tyg som torkar snabbt. Tjock sammet är alltså mindre lämpligt. På en balkong använde jag ett spetstyg. Resultatet blev riktigt bra och det ser faktiskt fortfarande fräscht ut trots att en vinter har passerat. Fördelen med billigare tyger är naturligtvis det låga priset men samtidigt enkelheten i att byta efter humör. Mitt nästa inlägg blir det sista om väggar och räcken. / Linda

Dela med dig / Spara inlägget

4 Svar

 1. Caroline Skriver:

  Hej, jag skulle vilja fråga ommdu vet vart man kan köpa färdigsytt balkongtyg? Jag hittar inte!
  Tack för hjälpen

 2. Christina Skriver:

  Jag säljer inte det just nu, och vet inte riktigt vilka som säljer sånt, men jag har tänkt ta in ”balkongtyg” inom kort på Balkongshoppen. Så om du inte hittar det under sommaren så har jag det säkert snart i min nätbutik./Christina

 3. Linda Skriver:

  Hej! Det ser så fint ut! Men vad är el-strypes och var hittar jag det?

 4. Christina Skriver:

  El-stripes är buntband som finns att köpa på Clas Olsson och andra butiker som har spik och verktyg. Det är egentligen ett segt plastband vars ena ända träs igenom en ögla på andra änden. Det som gör det praktiskt är att du kan aldrig dra ut den igen i samma ögla för då tar det stopp. Finns i en mängd olika grovlekar/storlekar och är mycket hållbart. Jag brukar använda sådana när jag fäster mina julslingor på balkongräcket. När/om man vill ta bort dem får man klippa eller skära loss dem med en kniv. Vissa kallar dem något så hemskt som kattstrypare. / Christina

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.