Nya olivträdet åker jojo in och ut på terrassen

Mitt olivträd med praktisk självbevattnade kruka

Mitt olivträd med praktisk självbevattnade och urtagbar innerkruka


Som amatör lyssnar jag på alla råd jag får, men kanske inte så noga som jag borde för mitt förra olivträd har efter flera år i någorlunda bra form helt plötsligt tokdött. Eller rättare sagt så är det bara en massa torra pinnar utan blad i krukan. Tidigare år så har olivträdet helt plötsligt tappat alla blad en period under vintern för att senare under våren få tillbaka dem igen. Detta var innan jag blev med terrass och olivträdet bara stod utomhus mitt i sommaren.

Jag hade inte riktigt givit upp hoppet om ”de spretiga pinnarnas återuppståndelse” förrän jag i söndags inhandlade en olivkompis. När blomsterhandlaren påpekade att olivträd är mycket känsliga för kyla när de har börjar få skott, och på våren bör tas in vid temperaturer under +10. Hon sa också att unga olivträd är känsligt för uttorkning och kan vattnas upp till 2 gånger per dag. DÅ förstod jag att det var kört för olivkompis d.ä. Alla fel uppfyllda, så nu åker den äldre i soporna. Och den yngre har absolut utegångsförbud på kvällarna än så länge (vi bor i Stockholm).

Min terrass är jätteblåsig så att jag måste ha riktigt stabila (läs tunga) krukor annars välter de. Det har jag löst med den självbevattnande krukan Cubico. Jag har fyllt botten med krossad gatusten så att den står stadigt. Sedan när det är kallt och olivträdet ska in så lyfter jag bara ur den betydligt lättare innerdelen med handtag. Men smakar det så kostar det. Och tänk på att plantan måste etablera sig ordentligt i krukan innan man kan använda självbevattningsfunktionen.

Detta med vattningen är jätteroligt för man ser verkligen hur de nya gröna skotten slokar helt efter ett halvt till ett dygn utan vatten, för att en halvtimme efter vattning vara hur fina som helst. De reagerar lite som basilika gör. Jag som levt i villfarelsen att olivlundar är torra marker. Slottsträdgårdsmästarens blogg har mer fakta om olivträd.
Mvh Christina

Dela med dig / Spara inlägget

2 Svar

 1. Olivträd när döden-hur gör jag Skriver:

  Mitt olivträd som är 13 år gammalt har nu bara två ynka skott med tre blad vardera kvar i toppen resten är dött. Jag vill väldigt gärna rädda dessa hur gör jag?
  MVH Anki

 2. admin Skriver:

  Hej Anki,
  Det här låter ju minst sagt krisartat! Varför har det blivit på det här viset, har det kommit långsamt eller plötsligt? Har du flyttat på det nyligen eller planterat om det, givit näring alternativt nåt annat som rubbat rytmen? Ser du tecken på skadeangrepp? Har du beskurit den?
  Jag behöver lite mer information för att kunna hjälpa dig.
  Jag tycker i alla fall att du ska börja med att rispa lite på barken på några utav grenarna, med en kniv eller liknande. Inget djups sår utan bara så pass att du ser om det är grönt under eller inte. Är det torrt och brunt håller livet på att rinna ut, är det däremot grönt finns det fortfarande hopp. Men det låter som att det har gått lite för långt… / Linda

Kommentera

Notera: Moderering är på och kan fördröja ditt inlägg. Du behöver bara posta din kommentar en gång.